Svijet
0

Delegacija IAEA-e stigla u Teheran

FENA
Teheran
Teheran
Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad izjavio je u srijedu kako Zapad ne treba očekivati da će njegova zemlja prekinuti aktivnosti obogaćivanja urana, javila je zvanična Novinska agencija Islamske republike.

"Proces instaliranja centrifuga može biti brži ili sporiji, ali niko ne bi trebao očekivati da ćemo odustati od naših prava i prekinuti taj proces", navela je Irna Ahmedinedžadove riječi, prenosi AP.

Ahmedinedžad je izjavio da se iranske nuklearne aktivnosti obavljaju u okviru pravila koje je postavila UN-ova agencija za nuklearni nadzor. "Spremni smo da otklonimo svaku dvosmislenost koja bi se mogla pojaviti u razgovorima i pregovorima", kazao je.

Iran traži "sva prava koja pripadaju našoj zemlji i nema prostora za predaju ni za jotu", navela je Irna Ahmedinedžadove riječi.

Komentari su došli u vrijeme dok je delegacija UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) doputovala u Iran u srijedu kako bi vidjela da li je Teheran spreman da odgovori na neriješena pitanja u svom spornom nuklearnom programu, javila je iranska državna televizija.

U izvještaju se navodi da je "visokorangirana" petočlana delegacija IAEA-e predvođena zamjenikom generalnog direktora Olijem Heinonenom doputovala u Teheran u dvodnevnu posjetu.

Heinonen planira da se sastane s vodećim iranskim nuklearnim pregovaračem Alijem Larijanijem, navodi se u televizijskoj vijesti.

Larijani i šef IAEA Mohammad ElBaradei sastali su se prošlog mjeseca u Beču. ElBaradei je ove sedmice izjavio kako je Iran smanjio intenzitet svog programa obogaćivanja urana, sugerirajući novu spremnost iranske vlade da riješi međunarodni spor oko svog nuklearnog prkošenja.