Svijet
0

Delegacija Arapske lige doputovala u istorijsku posjetu Izraelu

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Ministri vanjskih poslova Egipta i Jordana u srijedu su doputovali u historijsku posjetu Izraelu kako bi zvanično predstavili arapski mirovni plan, rekavši kako pružaju "ruku mira" u ime regije.

Ministri su stigli kao predstavnici Arapske lige, što predstavlja prvi put da je 22-člana grupa poslala delegaciju u jevrejsku državu. Mirovni plan Arapske lige predviđa puno priznanje Izraela u zamjenu za povlačenje s teritorija zauzetih u bliskoistočnom ratu iz 1967. godine

"Pružamo vam ruku mira u ime čitave regije i nadamo se da ćemo biti u stanju da stvorimo poticaj potreban za nastavak plodnih i produktivnih pregovora" između Izraela i Palestinaca i ostatka arapskog svijeta", izjavio je jordanski ministar vanjskih poslova, Abdul-Ilah Khatib, na konferenciji za novinare s izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom, javio je AP.

Egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Abul Gheit izjavio je da je liga zatražila od dvije delegacije "da dođu i ponude Izraelu arapsku mirovnu inicijativu". On je zatražio od Izraela da ozbiljno razmotri plan.

"Nadamo da ćemo po povratku također uručiti Arapskoj ligi odgovore Izraela i nadam se da će ti odgovori biti pozitivni", kazao je.

Abul Gheit i Khatib trebali bi se tokom dana sastati s premijerom Ehudom Olmertom i održati govor u izraelskom parlamentu.

Posjeta, koja je uslijedila dan nakon što je bivši britanski premijer Tony Blair učinio svoj prvi put kao bliskoistočni mirovni posrednik, dio je bujice diplomatskih napora da se ponovo pokrenu mirovni pregovori nakon sedmogodišnje pauze.

I Egipat i Jordan imaju mirovne sporazume s Izraelom i ranije su njihovi lideri posjećivali jevrejsku državu, ali nikada ispred Arapske lige, koja je tradicionalno neprijateljski nastrojena prema njoj.

Portparol ministarstva vanjskih poslova Mark Regev izjavio je da je posjeta istorijska.

"Ovo je prvi put da nam dolazi delegacija pod okriljem Arapske lige. U prošlosti se Arapska liga protivila dijalogu, normalizaciji i svakom kontaktu s Izraelom i ovo je prvi put da je Arapska liga ovlastila jednu delegaciju da posjeti Izrael", izjavio je Regev.

Arapska liga zatražila je od Jordana i Egipta d predvode u naporima na promoviranju njenog nedavno izmijenjenog plana koji nudi sveobuhvatni mirovni sporazum u zamjenu za izraelsko povlačenje sa svih teritorija osvojenih u 1967.