Svijet
0

Del Ponte započela posjetu Beogradu susretom s Ljajićem

FENA
Glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte, koja je danas doputovala u dvodnevnu posjetu Beogradu, odmah po dolasku sastala se s predsjednikom Nacionalnog savjeta za saradnju s tribunalom Rasimom Ljajićem.

Tokom popodneva, glavna tužiteljica razgovarat će sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, a sutra prije podne sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.

Glavna tužiteljica Haškog tribunala u Beograd je doputovala da bi ocijenila da li je za posljednja tri mjeseca ostvaren napredak u saradnji Srbije sa tim sudom.

Poslije posjete Beogradu, glavna tužiteljica Haškog tribunala će predstavnicima Evropske unije iznijeti svoju ocjenu o saradnji Beograda s Tribunalom, od čega će zavisiti potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

Predstavnica za štampu haškog Tužilaštva Olga Kavran izjavila je Tanjugu da će se Del Ponte u Beogradu sastati i s predstavnicima vlasti koji se na operativnom nivou bave pitanjem saradnje s Tribunalom.

Za razliku od dosadašnjih posjeta Beogradu, od kojih je posljednja bila u junu, ovoga puta nije predviđeno da se Del Ponte obrati medijima poslije razgovora sa srpskim zvaničnicima.