Svijet
0

Del Ponte: "Zahtijevam veći pritisak EU-a na Srbiju"

FENA
Političari u Srbiji još jednom iščekuju ocjenu Carle del Ponte o tome koliko Beograd sarađuje s Međunarodnim kaznenim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY).

Glavna tužiteljica ICTY-a taj bi izvještaj trebalo da objavi u sljedeći ponedjeljak kada će se u Luxembourgu sastati s ministrima vanjskih poslova zemalja Evropske unije i s evropskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom.

Ova ocjena tužiteljice Del Ponte će biti posebno značajna jer Srbija u idućim mjesecima s EU-om treba najprije parafirati, a potom i potpisati sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Sklapanje toga sporazuma je prvi korak ka sticanju statusa kandidata za članstvo u EU-u. Bude li izvještaj Carle del Ponte negativan, cijela priča bi mogla biti stavljena na led, izvještava BBC.

Glavna tužiteljica u razgovoru za televiziju BBC World nije nagovijestila kako će ocijeniti saradnju Beograda s Haagom, ali je ponovila da računa na pritisak zemalja EU-a.

"Moraju izvršiti pritisak. I za Srbiju i za Bosnu i Hercegovinu ključan je politički pritisak. Obje zemlje žele postati kandidati za ulazak u EU. To im ne smije biti dozvoljeno sve dok ne izruče Karadžića i Mladića i ostale optužene za ratne zločine. Potreban nam je politički pritisak jer oni jedino to čuju", kazala je Del Ponte.

Da bi stekla status kandidata za članstvo Srbija, kao i ostale zemlje u sličnoj poziciji, s EU treba najprije potpisati SSP, a potom se dati na posao usaglašavanja zakona i standarda s pravilima koja važe u EU-u.

Del Ponte nije precizirala da li će od EU-a tražiti da već sada s Beogradom ne potpisuje sporazum ili da u nekoj kasnijoj fazi Srbiji uskrati status kandidata ako se u međuvremenu preostali optuženi ne nađu u Scheveningenu.

U svakom slučaju, glavna tužiteljica je uvjerena da se trojica od preostale četvorice haških bjegunaca nalaze u Srbiji.

"Imamo dosta informacija i potvrđeno je da se u Srbiji nalazi ne samo Mladić nego i Hadžić i Župljanin. Mislim da bi ih državne vlasti mogle uhapsiti ako bi učinile sve što je u njihovoj moći. Za Karadžića ne znamo tačno gdje je, ali znamo da je u regiji. Ne znamo da li je u RS-u, Crnoj Gori ili Srbiji. Oko njega nam je potrebna pomoć međunarodnih snaga koje su i dalje u BiH", kazala je.

Carla del Ponte inače u decembru odlazi s dužnosti glavne tužiteljice Haškog suda. U razgovoru za BBC upitana je, između ostalog, i da li se kaje zbog nečega što je učinila ili nije učinila u posljednjih osam godina koliko se nalazi na čelu haškog tužilaštva.

"Moram kazati da nisam imala vremena o tome razmišljati, ali mislim da se nemam zašto kajati. Možda sam u nekim pitanjima mogla biti odlučnija i manje diplomat. Ja sam tužiteljica, nisam diplomat, imam vrlo precizan mandat Vijeća sigurnosti. Mislim da smo uradili sve što smo mogli. Nadam se da će do mog odlaska u decembru svi preostali bjegunci biti u Haagu", rekla je Carla del Ponte.