Svijet
0

Del Ponte: Vlasti u Beogradu su me obmanule

FENA
Glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte izjavila je danas, na konferenciji za štampu u Haagu, da se osjeća obmanutom kad je riječ o hapšenju Ratka Mladića zato što joj je još krajem marta rečeno da je hapšenje bivšeg generala vojske bosanskih Srba pitanje dana ili nedjelja.

"Posebno je razočaravajuće što, uprkos obavezi datoj na najvišem nivou (u srpskoj vladi), Ratko Mladić još nije uhapšen i prebačen u Haag", izjavila je Del Ponte.

Prema njenim riječima, čini se da su najveći napori vlasti u Srbiji bili da se Mladić primora na dobrovoljnu predaju, što je, kako je rekla, bilo potpuno nerealno.

"Jutros sam (telefonom) razgovarala s evropskim komesarom za proširenje Ollijem Rehnom i prenijela mu negativnu ocjenu o saradnji SCG s Tribunalom", izjavila je Del Ponte.

Nesaradnja SCG s Haškim tribunalom ogleda se i u tome, dodala je, što nema napretka u lociranju nijednog od ukupno šest preostalih haških bjegunaca – Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Zdravka Tolimira, Gorana Hadžića, Stojana Župljanina i Vlastimira Đorđevića.

Del Ponte je ocijenila da nije sasvim zadovoljna ni saradnjom SCG kad je riječ o pristupu arhivskim dokumentima.

Ona je, međutim, pohvalila SCG na uspješnom ostvarenju dobrovoljne predaje haških optuženika između decembra 2004. i aprila 2005. godine.

"Poslije tog datuma - od 25. aprila 2005. - u saradnji Beograda s Tribunalom nema napretka", kazala je Del Ponte.

"Napori koje određene civilne i vojne službe preduzimaju", dodala je, "nisu me ubijedili da postoji koordiniran plan radi hapšenja i prebacivanja preostalih optuženika u Haag", javio je Tanjug.

Del Ponte je, naposljetku, kazala da će u junu izvijestiti Vijeće sigurnosti UN-a o "vrlo nezadovoljavajućoj situaciji" kad je riječ o saradnji SCG s Haškim tibunalom.