Svijet
0

Del Ponte uvjerenja da će Srbija uhapsiti optužene

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte izjavila je da je uvjerena u političku spremnost Srbije da uhiti i prebaci u Haški sud sve optužene za ratne zločine, te da će to navesti u svom izvještaju Vijeću sigurnosti 18. juna.

"Očekujem da će i drugi bjegunci, a posebno Ratko Mladić, biti locirani, uhapšeni i prebačeni u Hag", kazala je Carla del Ponte u intervjuu Televiziji B 92, koji će biti u cijelosti emitiran u srijedu navečer u emisiji "Poligraf".

"Hapšenje Tolimira pokazuje da vlasti to mogu učiniti, a mislim da sad imaju i političku volju da to učine. Bila sam sigurna u tehničku sposobnost institucija zaduženih za to, ali sumnjala sam postoji li zaista politička volja", kazala je ona, dodajući da je važno da u srbijanskoj vladi "postoji konsenzus o tome".

Ona je također istaknula važnost činjenice da predsjednik Srbije predsjeda Nacionalnom savjetu za sigurnost "jer ta nova institucija može biti iznimno važna u ostvarivanju pune saradnje s Haškim sudom".

Glavna haška tužiteljica kazala je da je bila iznenađena hapšenjem odbjeglog generala Zdravka Tolimira, te da to ne bi bilo moguće bez saradnje institucija Srbije i Republike Srpske (RS).

"Tokom svojeg boravka u Srbiji dobila sam više informacija o hapšenju Tolimira i kako je pronađen u RS-u, ali naravno da ja nisam osoba koja će vam to reći. Kako i gdje je on uhapšen, za mene nije važna tačka u diskusiji. Meni je važno da je on u Haagu", kazala je Carla del Ponte.

Haška tužiteljica, koja od ponedjeljka boravi u četverodnevnoj posjeti Beogradu, u srijedu poslije podne će nakon susreta s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, održati konferenciju za novinare.