Svijet
0

Del Ponte: Saradnja Beograda s ICTY-em još nije dovoljna

FENA
Tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla Del Ponte ocijenila je u ponedjeljak u izvještaju pročitanom pred evropskim ministrima vanjskih poslova da je saradnja Beograda s njenim službama "bolja nego prije godinu dana", ali još uvijek "nije dovoljna".

"Potpuna saradnja" Srbije u naporima ICTY-a da se uhapsi bivši vojni zapovjednik Srba u Bosni i Hercegovini Ratko Mladić posljednji je uvjet koji Beograd još nije ispunio kako bi potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, što je prva etapa prema priključenju evropskom bloku.

"Potvrđujem da je situacija danas bolja nego prije godinu dana", kazala je Del Ponte u zaključku izvještaja koji je u ponedjeljak osobno izložila ministrima u Luxembourgu, javio je AFP.

"Saradnja je previše spora i nije dovoljna. Činjenica da je Ratko Mladić još uvijek u bijegu, nakon svih obećanja datih posljednjih godina, to jasno pokazuje", dodala je ona.

"Apsolutno sam uvjerena da srbijanska vlada ima i sredstava i načina da pronađe i uhvati bjegunce. Ne mogu dati pozitivnu ocjenu saradnje dok Ratko Mladić ne bude uhapšen i izručen Haagu", kazala je Del Ponte.