Svijet
0

Del Ponte pozvala EU na odlučnost

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Carla Del Ponte uputila je u ponedjeljak posljednji apel Evropskoj uniji da pokaže odlučnost prema Srbiji kako bi se postiglo hapšenje posljednjih bjegunaca.

Iznoseći pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija izvještaj o svojih osam godina u Haškom tribunalu, švicarska sutkinja je izrazila "razočerenje" optuživši Srbiju da ne sarađuje i ne trudi se da okrivljene izvede pred sud.

"Uprkos obećanju srbijanskih vlasti da će potpuno sarađivati s mojim službama, nema jasnog plana za traženje bjegunaca i nikakvog znaka ozbiljnih napora da ih se uhvati", izjavila je Del Ponte.

"Iako Srbija ima kapaciteta, već nekoliko puta nije djelovala", opužila je sutkinja i djagnosticirala "ozbiljne strukturalne slabosti u pristupu", kao i "namjernu opstrukciju", svake saradnje s tribunalom.

Del Ponte je pozvala međunarodnu zajednicu da djeluje kako bi prekinula ovakvu situaciju. Zatražila je posebno od članica EU i Evropske komisije da "zadrže svoj principijelni stav koji se sastoji u tome da se od saradnje Srbije s Haškim tribunalom napravi uvjet za otvaranje procedure pristupanja Srbije EU".