Svijet
0

Del Ponte očekuje hapšenje Mladića u decembru ili januaru

FENA
Glavna tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte izjavila je u subotu holandskom listu "Folkskrant" kako očekuje da će Ratko Mladić biti uhapšen u decembru ili januaru.

"Sigurna sam 80 posto da će Mladić biti uhapšen do kraja godine. To je presudan trenutak. Srbija se nalazi na kraju pregovora da postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Politički pritisak da Mladić bude izručen je veoma velik", rekla jer Del Ponte.

Ona je dodala kako očekuje da Srbija izruči Radovana Karadžića, ali nije precizirala kada bi se to moglo dogoditi, prenio je Reuters.

Glavna tužiteljica Haškog suda doći će u ponedjeljak u jednodnevnu posjetu Beogradu, što će biti i njzien posljednji dolazak u Srbiju, jer joj krajem decembra ističe mandat.

Del Ponte bi, kao i prilikom prethodnih posjeta, trebalo da se sastane s predsjednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom, predsjednikom Nacionalnog savjeta za saradnju s ICTY-em Rasimom Ljajićem i tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.