Svijet
0

Del Ponte: Hapšenje Mladića isključivo zavisi od EU-a

FENA
Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte izjavila je u četvrtak, nekoliko dana prije svog posljednjeg izvještaja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, da hapšenje Ratka Mladića "isključivo zavisi od Evropske unije".

"To zavisi isključivo od EU-a da uhapsimo Mladića", rekla je Del Ponte u razgovoru sa nekoliko novinara, tri sedmice prije kraja svog mandata glavne tužiteljice ICTY-a.

"U ponedjeljak 10. decembra Mladić treba da bude u Haagu, u nedostatku toga, moj izvještaj o suradnji Srbije s Haškim tribunalom bit će negativan", rekla je ona.

ICTY traga još za četvericom bjegunaca, među njima i politički vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić i vojni Ratko Mladić, optuženi za gencoid u masakru u Srebrenici.

ICTY je siguran da se Mladić krije u Srbiji dok se za Karadžića ne zna pouzdano.

"Trenutno je vrlo važno da EU nastavi vršiti pritisak na Beograd", rekla je Del Ponte, podsjećajući da je potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om, prvi korak ka evropskim integracijama.

"Ako Srbija dobije potpisivanje sada, to će oslabiti njene namjere da nam izruči bjegunce", rekla je Del Ponte.

"Nažalost, pitanje Kosova se miješa s našim zahtjevomprema EU-u" , priznala je tužiteljica,rekavši da nema jednoglasnosti ni unutar unije.

Pozdravljajući odlučnost Holandije i Belgije, ona je rekla "ako je za neke države punopravna suradnja napredak u suradnji, za mene to znači Mladić u Haagu", energično je rekla Carla del Ponte.