Svijet
0

Del Ponte: Dok se ne riješi ratnih zločinaca, Srbija nema pameti ni kulture za ulazak u EU

FENA
Glavna tužiteljica haaškog tribunala Carla del Ponte u opširnom je razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" od subote izrazila protivljenje idejama o popuštanju Srbiji u njenom približavanju Evropskoj uniji.

"Nakon Miloševića, Karadžić i Mladić najodgovorniji su za zločine koji su počinjeni u (bivšoj) Jugoslaviji... Obnova pregovora (sa Srbijom) bila bi vrlo slaba poruka za Beograd. Bez hapšenja Karadžića i Mladića, bez potpune saradnje sa Sudom, to bi bila pogrešna ideja", rekla je u razgovoru Carla del Ponte.

"Dok se ne riješi (svojih) ratnih zločinaca i dok ih ne prestane tretirati kao heroje, Srbija nema pameti za ulazak u EU. Nema kulture za ulazak u EU", rekla je Carla del Ponte.

Ona je dodala da je vrlo kritična prema mišljenju slovenskog ministra vanjskh poslova Dimitrija Rupela da Srbiji ne bi trebalo postavljati prevelike prepreke i da je riječ o državi važnoj za stabilnost zapadnog Balkana.

"Kad sam čula da vaš ministar govori o obnovi pregovora sa Srbijom, bila sam šokirana. Zna da se tako šalju lažne poruke. Naravno da svi želimo da Srbija uđe u Evropu. Odlično. Ali, niti korak naprijed ne smije napraviti Srbija koja štiti ratne zločince. To ne možemo prihvatiti, mislim da to ne može niti vaš ministar", rekla je del Ponte.

Dodala je "da ne želi niti razmišljati" o tome što će se dogoditi ako Karadžić i Mladić ne budu uhićeni do zaključenja sadašnjih otvorenih postupaka pred sudom.

"Mladića i Karadžića potrebno je uhititi još ove godine, po mogućnosti prije septembra, dok sam ja još tu. Što ako se to ne dogodi? Odluku će morati donijeti Vijeće sigurnosti UN. Dođe li do uhićenja prije nego što sud zatvori svoja vrata, morat će produžiti njegov mandat. Ako ne budu uhapšeni do 2011. godine, kad će biti zaključeni žalbeni postupci - a o tome ne želim niti razmišljati - u tom bi slučaju Vijeće sigurnosti moralo donijeti odluku da obojici neko ipak traba suditi", rekla je del Ponte.