SAD
0

Debata Palin - Biden s visokim ulozima za oboje kandidata

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Debata koju se vjerojatno iščekuje s najvećim zanimanjem u cijeloj ovoj predsjedničkoj izbornoj utrci održat će se u četvrtak navečer po lokalnom vremenu u St. Louisu u saveznoj državi Missouri. Dvoje dopredsjedničkih kandidata, republikanka Sarah Palin, i demokrat Joe Biden vodit će samo jednu debatu.

O njoj će mnogo toga ovisiti za oboje kandidata, naročito za guvernerku Aljaske Sarah Palin, koja je do nedavno bila relativno nepoznata na nacionalnoj političkoj sceni. Očekuje se da će debatu pratiti 50 do 65 miliona Amerikanaca.

Predstojeća debata bit će najteži test za guvernerku Palin u dosadašnjem toku predsjedničke kampanje. Ona je unijela novu energiju među društvene konzervativce unutar republikanske stranke nakon njene neočekivane nominacije za dopredsjedničku kandidatkinju Johna McCaina.

No, u nedavnim televizijskim intervjuima, Palin se na trenutke činila nesigurnom, a njeni odgovori bili su neodređeni. Neki konzervativni politički komentatori sugeriraju da ona nije spremna da preuzme dužnost dopredsjednika države. Sama Palin odgovorila je na ove kritike u svom nedavnom intervjuu televizijskoj mreži CBS. "Ne samo da sam spremna nego sam i sposobna i želim biti dopredsjednica s Johnom McCainom kao predsjednikom, ukoliko nas američki glasači blagoslove i pruže nam priliku i privilegiju da ih služimo".

Senator McCain i dalje smatra da je uzbuđenje koje je ona unijela u Republikansku stranku veće od zabrinutosti zbog njenog neiskustva na polju vanjske i unutarnje politike. Sarah Palin će se u ovoj debati suočiti s iskusnim vašingtonskim političarom Joeom Bidenom iz savezne države Delaware, koji je prvi puta izabran u Senat još 1972, iza zebe ima godine iskustva u vanjskoj politici i član je i predsjedatelja senatskog Odbora za vanjsku politiku.

Senator Biden je također i vrlo stranački obojen političar, a dva se puta neuspješno natjecao za Bijelu kuću. Njegova trenutačna uloga u kampanji Baracka Obame jest da napada suparnike iz republikanskih redova. "Nemojte mi govoriti tko je na strani pripadnika srednje klase koji pokušavaju uspjeti u životu. To nije George Bush i to nije John McCain". Senator Biden je sklon nesmotrenim izjavama, a u prošlosti ga se često kritiziralo da previše govori. No, guvernerka Palin će vjerojatno biti ta koja će se morati više dokazivati u predstojećoj debati.

Bruce Miroff politički je stručnjak sa Državnog sveučilišta New Yorka u Albanyju. "Ona je u središtu pažnje. Bidena, naravno, treba paziti zbog njegovih nesmotrenosti. No, publika će u velikoj mjeri obraćati pažnju na guvernerku Palin, kako bi vidjela je li ona neko ko se može nositi s ovakvim zadaćama, ili ne spada u ovu ligu".

Znatiželja glede Sarah Palin izaziva veliki interes za ovu debatu. Larry Sabato, analitičar sa sveučilišta Virginije primjećuje da povijesno gledano, glasači ne donose svoje odluke na osnovi toga što misle o dopredsjedničkom kandidatu. "U cjelini gledano, kada oni posljednji neopredijeljeni glasači odluče za koga će glasati, oni će izabrati između dva čovjeka, od kojih će jedan na kraju zauzeti mjesto u Ovalnom uredu.To je žarište ovih izbora". Nakon ove debate, preostale su još dvije predsjedničke debate između Obame i McCaina - jedna u Tennesseeju, 7. oktobra, i druga u New Yorku 15.