Svijet
0

Deaktivirana bomba u centru Londona

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Londonska policija je danas saopćila da je deaktivirala bombu pronađenu u samom centru grada. Eksplozivna naprava, za koju je policija izjavila da je mogla biti aktivirana, pronađena je rano u petak ujutro kada su stručnjaci za eksploziv pozvani da pregledaju automobil parkiran u Haymarketu, ulici u blizini Picadilly Circusa, u centru Londona.

Policijski izvori su naveli da je bomba sadržavala plinsku bocu, te da je izvršena kontrolirana eksplozija. Na licu mjesta su stručnjaci forenzičari koji uzimaju uzorke i prikupljaju druge materijalne dokaze.

Novi britanski premijer Gordon Brown izjavio je da je ovaj incident ponovno pokazao da je Britanija izložena ozbiljnoj prijetnji od novih napada.

"Prva dužnost vlade je sigurnost naroda. Kao što su policija i službe sigurnosti istaknuli u više navrata, naša zemlja je suočena s ozbiljnom i kontinuiranom sigurnosnom prijetnjom. Ovaj incident nas je podsjetio da stalno moramo biti na oprezu", kazao je Brown.

U toku je sastanak takozvanog komiteta Cobra, javlja BBC, koji se sastoji od ministara i stručnjaka i sastaje u su ovakvim situacijama.

Sastankom predsjedava nova ministrica unutarnjih poslova Jacqui Smith, koja je u četvrtak postala prva žena u britanskoj historiji na čelu toga ministarstva.

I ona je pred početak sastanka rekla kako incident pokazuje da se Britanija suočava sa stalnom prijetnjom terorističkih napada i da građani treba biti oprezni.