Svijet
0

De Marnhac: KFOR će onemogućiti svaku prijetnju Kosovu

FENA
Kfor će preduzeti sve da onemogući bilo kakvu prijetnju Kosovu, izjavio je danas u Peći komandant međunarodnih vojnih snaga na Kosovu francuski general Xavier Bout de Marnhac (Gzavije Bo de Marnak).

Tokom posjete komandi Treće zone Kosovskog zaštitnog korpusa (KZK), De Marnhac je rekao da su jučerašnji sukobi u Makedoniji unutrašnje pitanje te zemlje i da neće imati utjecaja na stanje na Kosovu.

Odgovarajući na pitanje novinara da iz centralne "Srbije stižu prijetnje vojnom intervencijom" u slučaju proglašavanja nezavisnosti Kosova, francuski general je istakao da je zadatak Kfora da obezbijedi sigurnost na Kosovu i da će "preduzeti sve mjere ako neko pokuša da zaprijeti građanima Kosova".

De Marnhac je, prilikom posjete KZK-u, rekao da ako žitelji Kosova budu imali potrebe za angažovanje pripadnika korpusa, Kfor će ih angažovati, prenio je Tanjug.

Komandant Kfora nije precizirao kojim bi povodom pripadnici KZK-a bili angažovani.

KZK je organizacija nastala demilitarizacijom Oslobodilačke vojske Kosova 1999. godine, zamišljena da reaguje prvenstveno u nepogodama radi pomoći stanovništvu Kosova.