Svijet
63

Davutoglu za AJB: Bande nikada neće pobijediti

Klix.ba
Ekskluzivno u vijestima u 20 sati za Al Jazeeru Balkans govorio je Ahmet Davutoğlu, nekadašnji premijer Turske. Davutoğlu kaže da ne može i neće biti novih pokušaja vojnih udara u Turskoj.

Propali pokušaj vojnog udara u Turskoj znak je svima onima koji bi pokušali nešto slično u budućnosti da neće uspjeti, jer su turske vlasti i narod zajedno ustali protiv toga, rekao je za Al Jazeeru Balkans bivši turski premijer Ahmet Davutoglu.

"Svi naši komandanti su jasno stali protiv udara, tako da svi oni koji djeluju izvan linije zapovjedništva su nazvani izdajnicima. Reći ću i da je naša elita, bez obzira na političku pripadnost, jasno reagovala na ovaj pokušaj udara. Naši poslanici parlamenta su zajedno reagovali. Naši mediji su požrtvovano radili, izvještavali su i zauzeli stav protiv pokušaja udara. Iako je bilo opasno raditi tu noć, naši mediji su reagovali. To je znak da bilo kakav pokušaj u budućnosti neće uspjeti. Ako bude nekih avanturista u narednim danima oni nemaju šansu da uspiju", naglasio je Davutoglu.

Dodao je da u narednom periodu ne može i neće biti ovakvih pokušaja te da Turska to neće dozvoliti.

"Iza ovog pokušaja stoje oni koji primaju naredbe iz inostranstva. To je jedna banda, jedna teroristička organizacija. To su ljudi koji su se infiltrirali u naše oružane snage, našu demokratiju i oni djeluju bez da su dobili ovlasti na izborima, oni pokušavaju držati vlast u državi. To je jedna antidemokratska banda koja svoje naredbe prima iz SAD-a, od čovjeka koji sjedi u Pennsylvaniji, to je osoba koja upravlja tom organizacijom."

“Prvi put jedinstvo svih stranaka”

"Oni su bombardovali naš Parlament, pucali su na naš narod, i to je najružniji oblik nasilja. Oni su djelovali van okvira države i oni će za to odgovarati.

Turska je pravna država i ona će djelovati u pravnim okvirima. Niko neće izlaziti van pravnih okvira, to je sigurno."

Davutoglu je rekao da su ranijih godina određene stranke, ali ne sve, pružale podršku vladajućima tokom prethodnih pokušaja vojnih udara. Ovog puta većina stranaka je ujedinjeno podržala vlast, dodao je.

"Ovaj put imamo stav gdje su skoro sve stranke stale protiv ovog pokušaja i ja im zahvaljujem na tome. To je nova pojava za nas. Ja sam razgovarao sa vođama ovih stranaka i ja sam im čestitao. Naš Parlament je pokazao šta znači zajedništvo i da je državni interes na prvom mjestu i da su samo stranke te koje zastupaju volju naroda”.

Upitan da li postoji opasnost da će doći do prekomjerne upotrebe sile i obračuna sa neistomišljenicima nakon što je predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio konačan obračun sa "paralelnim strukturama", Davutoglu je kazao: "U Turskoj postoji ustavni sistem. Naš predsjednik je izabran 2014. godine. Godine 2015. izabrali smo Vladu, tako da će Vlada koja predstavlja Parlament i sve druge izvršne vlasti djelovati unutar Ustava. Ne vjerujem da će se išta dešavati izvan tih okvira".

“Turska se nalazi na kritičnom mjestu”

Bivši turski premijer kazao je i da se Turska nalazi na jednom kritičnom mjestu, kao nijedna druga zemlja te da je njena stabilnost bitna zbog ostalih država u okruženju u kojima traju sukobi.

"Ako imamo pet zemalja u okruženju na koje utječe rat i ako u tim zemljama imamo terorističke organizacije koje utječu na vas, ne možemo ostati tihi u odnosu na to. Mi smo otvorili vrata za one koje bježe od Assadove vlasti [Sirijski predsjednik Bashar al-Assad]. U Iraku imamo PKK, a PYD u Siriji. Mi smo zemlja koja ima najkritičniju ulogu u toj borbi... Svi ovi pokušaji da se Turska uvuče u haotični prostor... Zato je stabilna Turska važna za šire područje”.

Upitan da komentira odnose SAD-a i Turske nakon pokušaja vojnog udara, Davutoglu je kazao: "Pokušaj vojnog udara, sve konekcije vode do Fethullaha Gulena koji živi u SAD-u. Mi smo i ranije imali atak na šefa obavještajne službe. U periodu moje vlasti, moja kancelarija se prisluškivala. Dok je sadašnji predsjednik bio premijer, njegova kancelarija se prisluškivala. Sve druge zemlje moraju djelovati kao saveznici - ako su naši saveznici. Jasno je ko je iza pokušaja udara. To je Fethullah Gulen", zaključio je Davutoglu.