Svijet
0

Davutoglu: Rat u Siriji stvara globalne tenzije

Anadolija
Ahmet Davutoglu, ministar vanjskih poslova Turske
Ahmet Davutoglu, ministar vanjskih poslova Turske
Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu na sastanku ministara vanjskih poslova “Grupe zemalja prijatelja Sirije” u Dohi je, za agenciju Anadolija, izjavio da sukobi u Siriji stvaraju tenzije i u ostatku svijeta.

"Do sada je Sirija posmatrana kao mjesto u kojoj se vode unutrašnji sukobi. Ali, sada je kriza u toj zemlji dobila regionalnu dimenziju, čak je uzrokovala i ozbiljne globalne tenzije", smatra Davutoglu.

Turski je šef diplomacije naglasio da su zvaničnici 11 zemalja u Dohi postigli dogovor da se češće sastaju kako bi pokušali riješiti sirijsko pitanje.

"Posebnu pažnju smo posvetili uplitanju stranih vojnika u rat u Siriji, posebno iz Libana, te smo spomenuli i pad grada Qusayra i nasilje koje je pritom izvršeno nad civilima", rekao je Davutoglu.On tvrdi da je nakon navoda američkih vlasti sada više nego evidentno da je u Siriji korišteno hemijsko oružje.

"Zbog činjenice da rat u Siriji ugrožava i regiju ali i zbog upotrebe hemijskog oružja, sirijska kriza zahtjeva jedan odlučniji stav međunarodne zajednice. Zato smo danas razgovarali o intenzivnijim diplomatskim naporima i mogućim mjerama protiv humanitarne krize u toj zemlji", kazao je Davutoglu.