Svijet
3

Davutoglu nakon sastanka sa Cameronom: IDIL prijetnja za međunarodnu zajednicu

Anadolija
"Teroristička organizacija IDIL je prijetnja za narode regije, prijetnja za Tursku i prijetnja za međunarodnu zajednicu“, rekao je premijer Republike Turske Ahmet Davutoglu, nakon sastanka sa britanskim kolegom Davidom Cameronom u Ankari.

Nakon sastanka iza zatvorenih vrata, premijeri su održali zajedničku konferenciju za novinare.

Davutoglu je istakao da su Turska i Velika Britanija saveznici, te da su ovom prilikom razgovarali o bilateralnoj saradnji, s kojom su zadovoljni. 

Trgovinska razmjena između dvaju država doseže i do 15 milijardi dolara, a kako je kazao Davutoglu, planira se povećanje u vrijednosti do 19 milijardi dolara.

Premijeri su razgovarali i o regionalnim pitanjima, u okviru kojih su se dotakli kriza u Siriji i Iraku.

“Većinski dio sastanka prošao je u razgovorima o tome kako je situacija u Siriji i Iraku imala uticaj na nacionalnu i međunarodnu sigurnost. Turska je podigla glas protiv sirijske vlade i zauzeli smo jasan stav kada je u pitanju terorizam. Ove dvije stvari nisu alternativa jedna za drugu. Protivljenje međunarodnom terorizmu ne znači podrška režimu koji je usmrtio 300.000 svojih građana“, poručio je Davutoglu.

“Legitimitet sirijske vlade je za nas gotova stvar, jer je uzrokovala da se međunarodni terorizam 'okupi' u Siriji“, izjavio je Davutoglu, dodavši da međunarodna zajednica mora imati aktivan i odlučan stav protiv barbarskih napada na sirijski narod.  

Podsjetio je da se u Turskoj nalazi blizu dva miliona sirijskih izbjeglica, uz riječi da je potrebno povećati svijest na međunarodnom nivou o sirijskim izbjeglicama, kako bi se Turskoj olakšao ovaj teret. 

Kada je u pitanju Irak, Davutoglu je rekao da se mora ostvariti međunarodna saradnja, koja će sa sobom donijeti i sveobuhvatnu strategiju.

“Kada govorimo o IDIL-u, moramo svi sarađivati. Već postoji ozbiljnija saradnja koja uključuje i međusobnu saradnju obavještajnih službi između Turske i Velike Britanije. Kada je u pitanju borba protiv terorizma, moramo se boriti protiv svih terorističkih organizacija koje prijete našim država, a ne samo protiv IDIL-a“, pojasnio je turski premijer.