Njemačka
1

Davutoglu na minhenskoj konferenciji: UN mora pomoći Siriji

Anadolija
Obraćajući se na panelu "Mali, Sirija i ostalo: Nositi se sa problemima današnjice" na današnjoj 49. Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti, koja se održava u Munichu, ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu je naglasio kako su se u posljednje vrijeme u toj regiji dogodile velike promjene. Davutoglu je naglasio da je "današnji dan, dan kada međunarodna zajednica ponovo razmatra Siriju".

Istaknuvši da rješenja na Bliskom istoku i drugim regijama zavise od pojave novih elita, preuzimanju regionalne incijative i reagovanja međunarodne zajednice na vrijeme, Davutoglu je podvukao da je samo na ovaj način moguće pronaći pravo rješenje. On je ohrabrujućom ocijenio činjenicu da su Katar i Saudijska Arabija poduzele određene inicijative po pitanju Sirije.

Davutoglu je također podsjetio da je tokom prvih 10 mjeseci sukoba u Siriji imao kontakte sa sirijskom vladom, te da je u augustu 2011. godine imao osmosatni sastanak sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom, te da mu preporučio da pregovara sa sirijskom opozicijom. Prema njegovim riječima, Assad je tada opoziciju kvalificirao kao terorističku i nije bio voljan za pregovore.

"Assadovo izražavanje spremnosti za pregovore nakon što je smrtno stradalo više od 60.000 ljudi, jasno govori koliko je sirijska vlada zapravo jedna iracionalna uprava", rekao je Davutoglu.

Turski ministar vanjskih poslova je naglasio i to da se u Siriji nalazi više od dva miliona stanovnika, koji su gladni i bez krova nad glavom, te da je Turska do sada u grad Halep poslala oko 40 tona humanitarne pomoći, te da će to raditi i u budućnosti.

"Turska je za sirijske izbjeglice izdvojila pomoć u vrijednosti 500 miliona dolara. Mi ćemo nastaviti sa našom pomoći bratskom narodu. Potrebno je i da Ujedinjeni narodi naprave korake po ovom pitanju", rekao je Davutoglu.

Govoreći o pregovorima vezano za iranski nuklearni program, Davutoglu je rekao da je na ovim pregovorima naglašeno da, umjesto zemalja članica grupe 5+1, uključivanjem Turske i Saudijske Arbije, treba biti 5+3.