UN pada na sirijskom ispitu
1

Davutoglu: Međunarodna zajednica ponavlja pasivnost koja je uzrokovala tragedije u BiH

FENA
Ahmet Davutoglu
Ahmet Davutoglu
Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu, izjavio je u utorak u New Yorku kako međunarodna zajednica danas ponavlja pasivnost koja je uzrokovala smrt stotina hiljada ljudi, silovanja stotina hiljada žena, te ubistva hiljada djece u Bosni i Hercegovini devedesetih godina.

"Vidjeti istu tu pasivnost u New Yorku, na hodnicima zgrade Ujedinjenih naroda (UN), gledati ljude kako jedni drugima postavljaju pitanje u smislu slijedećeg koraka u vezi sa Sirijom zaista me rastužuje. Za vrijeme rata u Bosni koji je odnio stotine hiljada života, u kojem su stotine hiljada djece izgubili roditelje, kao akademski radnik bio sam postiđen pasivnošću međunarodne zajednice.

Sada, kao ministar vanjskih poslova, u UN-u srećem ljude koji pitaju šta učiniti u vezi sa sirijskom krizom. Turska je, međutim, od početka iznijela svoj stav i predočila ga i sirijskim vlastima, ali i međunarodnoj zajednici. Rekli smo i ponavljamo da ljudski životi ne trebaju biti predmet pregovora pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a. Ako je poginulo preko 30.000 ljudi, ako je preko 50.000 njih nestalo, ako je preko pola miliona Sirijaca steklo status izbjeglica, a UN u vezi s tim nije donio niti jednu konkretnu i pravno važeću odluku, zašto nam je onda potreban UN?!

UN je nepotreban u jednom stabilnom svijetu gdje svi obavljaju normalne i ustaljene aktivnosti. UN nam je potreban u ovakvim, teškim danima", pojasnio je Davutoglu, javio je novinar agencije Anadolija.

On je dodao kako se UN nalaze pred padom na sirijskom ispitu.

"Jedino što je u ovom momentu značajno je ostaviti razlike i neriješene račune po strani, te zaustaviti krvoprolića u Halepu, Damasku, Hami i Homsu. Zaustaviti ljudsku tragediju koja se tamo dešava", rekao je šef turske diplomatije.

Ministar Davutoglu je rekao da se borba Turske protiv terorizma nastavlja i da se preduzimaju sve potrebne mjere u cilju sprječavanja potencijalnih terorističkih napada.