Svijet
0

Davos: Rice istaknula povjerenje u diplomatiju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka državna tajnica Condoleezza Rice istaknula je u srijedu povjerenje u diplomatiju kad je riječ o rješavanju iranske nuklearne krize, nakon što su se dan ranije velike sile dogovorile da upute Ujedinjenim nacijama nacrt nove rezolucije.

"Taj se problem, na kraju, može riješiti diplomatijom", izjavila je Rice pred Svjetskim ekonomskim forumom koji se do nedjelje održava u Davosu.

Ministrica je izjavila da SAD "nema želju da u Iranu vidi stalnog neprijtelja, čak ni nakon 29 godina teške povijesti" obilježene prekidom diplomatskih odnosa poslije islamske revolucije.

"Nismo u sukobu s iranskim narodom, ali postoje realna neslaganja s iranskim vlastima, bilo da se radi o podršci terorizmu, politici destabilizacije u Iraku ili traženja tehnologije koja će moći da dovede do atomskog oružja", kazala je ona.

Ako Teheran prihvati da obustavi svoje osjetljive nuklearne aktivnosti, posebno obogaćivanje urana, kako to od njega traži međunarodna zajednica, "moći ćemo započeti pregovore i raditi na izgradnji novih, normalnijih odnosa", zaključila je Condoleezza Rice.