Svijet
0

Davis: Idite izvan predrasuda - upoznajte Rome

FENA
Neznanje hrani strah, a strah hrani predrasude i netoleranciju, pa su stoljećima Romi diskriminirani zbog svoga načina života i zbog toga što su ostali vjerni svojim tradicijama, saopćio je u četvrtak generalni sekretar Vijeća Evrope Terry Davis povodom Međunarodnog dana Roma.

Stoljećima je Evropa nepošteno tretirala romsko stanovništvo i time se lišila mogućnosti da shvati i uživa puni obim njihovog kulturnog bogatstva, naslijeđa i raznolikosti. Kroz učenje, toleranciju i poštovanje prema Romima i njihovoj kulturi možemo učiniti Evropu boljim mjestom za sve.

Međunarodni dan Roma prilika je za Rome da izraze svoj ponos i za sve nas ostale da izrazimo ponos što imamo Rome u svom središtu, navodi se u saopćenju.

Borba protiv prerasuda i diskriminacije prioritet je za Vijeće Evrope, koje trenutno provodi kampanju u jugoistočnoj Evropi sa sloganom "Dosta - idite izvan predrasuda, upoznajte Rome".

Tolerancija i obostrano poštovanje također su centralne poruke omladinske kasmpanje Vijeća Evrope "Svi jednaki, svi različiti", povezane s "Dosta!", navodi se u saopćenju za javnost Vijeća Evrope.