Svijet
0

David Satter: Kremlj želi uvjeriti svoje građane da je neprijatelj ponovno na granicama

FENA
Zamjenik češkog premijera Alaksandar Vondra izjavio je nedavno u Washingtonu da je postavljanje proturaketnog štita u njegovoj zemlji vrlo važno, i to za sigurnost cijeloga Starog kontinenta, a ne samo Republike Češke.

Postavljanju elemenata proturaketnog štita u Poljskoj i Češkoj protivi se međutim Rusija. Neki zapadni stručnjaci čak tvrde da Moskva manipulira javnim mnijenjem u državama Evropske unije kako bi stvorila dojam da je u pitanju mir na cijelom kontinentu.

U Pragu su prošle nedjelje održani protesti protiv postavljanja elemenata američkog proturaketnog štita. Oko hiljadu ljudi tražilo je održavanje referenduma o tome pitanju.

Upitan da prokomentira zahtjeve demonstranata, zamjenik premijera Alaksandar Vondra je u Washingtonu izjavio da je riječ o pitanju nacionalne sigurnosti, te da referendum nije potreban: "Referendum ne dolazi u obzir. To je pitanje s područja nacionalne sigurnosti i zbog toga o tome odlučuje parlament."

Češka i poljska vlada pregovaraju o detaljima sa Sjedinjenim Državama, jer bi u njima bile smještene neke komponente američkoga proturaketnog štita. Prag i Varšava donijet će konačnu odluku o tome treba li biti domaćin elementima raketnog štita početkom sljedeće godine.

Zamjenik češkog premijera Vondra uvjeren je da će proturaketni štit koristiti svim članicama NATO saveza. On dodaje da je za sigurnost Evrope danas potrebno učiniti znatno više od branjenja nacionalnih granica vlastite zemlje: "Vrlo je važno da sve članice NATO-a imaju istu razinu sigurnosti. Mi svi treba da imamo koristi od proturaketnog kišobrana."

Vlada SAD-a tvrdi da je cilj proturaketnog štita odbrana od projektila koji bi se na Zapad mogli ispaliti iz zemalja poput Irana, Sjeverne Koreje ili iz šire regije Srednjeg istoka.

No, postavljanju elemenata tog štita u Poljskoj i Češkoj snažno se protivi Rusija. Ruski predsjednik Vladimir Putin čak je nagovijestio da bi to moglo otvoriti novu utrku u naoružanju. Situaciju je usporedio s kubanskog raketnom krizom početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Putinove izjave je za Glas Amerike komentirao stručnjak za Rusiju David Satter, bivši moskovski dopisnik brojnih zapadnih publikacija.

"Potpuno je iracionalno usporediti postavljanje desetak odbrambenih raketa u Poljsku s kubanskom krizom – koja je počela kada je Sovjetski savez postavio stotine ofenzivnih raketa nekih stotinjak kilometara od američke teritorije", kazao je David Satter.

On je dodao da ruski mediji koje kontrolira vlada ovu situaciju opisuju kao početak novoga hladnog rata. Vladimir Putin je zaprijetio da će u slučaju postavljanja američkog proturaketnog štita u istočnoj Evropi ruske rakete biti upravljene prema evropskim metropolama.

"Rusija time cilja na svoje glavne mušterije. Naime, Evropa je glavni kupac ruskog plina i nafte. No, čini se da rusko vodstvo još nije svjesno ironije ovakve situacije", primjećuje David Satter.

Ovaj britanski publicist tvrdi da deset zapadnih proturaketnih projektila, koji bi bili postavljeni u Poljskoj, ne znači ništa u odnosu na stotine ruskih rakete s hiljadama nuklearnih bojevih glava.

On dodaje da su u Kremlju toga svjesni, međutim Putinova vlada pošto-poto želi vlastite građane uvjeriti da je "vanjski neprijatelj" ponovno na ruskim granicama.