Svijet
0

David Cameron skratio posjetu Africi zbog skandala

SRNA
David Cameron
David Cameron
Britanski premijer David Cameron skratio je posjetu Africi kako bi se vratio u Veliku Britaniju i preuzeo vodeću ulogu u istrazi oko skandala sa prisluškivanjem telefona poznatih ličnosti i porodica žrtava terorističkih napada zbog kojeg je ostavku podnio šef policije u Londonu Sir Paul Stephenson.

Britanski dnevnik Guardian" navodi je Cameron prepolovio posjetu sa četiri dana na dva, te da će samo posjetiti Južnoafričku Republiku i Nigeriju.

Prema pisanju lista, otkazani su planovi za posjetu Sudanu i Ruandi.

Guardian piše da će se Cameron sutra vratiti u Britaniju.

Drugi britanski dnevnik Financial times ističe da se Cameron vratio iz posjete Africi kako bi izbjegao kritike da je izvan zemlje u trenutku dok traje skandal.

Stephenson je nešto ranije podnio ostavku jer se suočavao sa kritikama da je angažovao bivšeg urednika tabloida News of the World Nilla Wallisa, kojeg je policija ispitala u vezi skandala, kao svog savjetnika.

On je naglasio da se iz skandala trebaju izvući pouke, ali da on odlazi sa svoje funkcije netaknutog integriteta.
Stephenson je istakao da nije imao nikakve informacije o obimu skandala oko prisluškivanja telefona.

Najtiražniji britanski tabloid News of the World oprostio se 10. jula od svojih čitalaca porukom na naslovnoj strani "Hvala i zbogom", nakon skandala o prisluškivanju telefona poznatih ličnosti i porodica vojnika poginulih u Afganistanu, koje su vršili novinari ovog tabloida. 

Tabloid je u vlasništvu Australijanca Ruperta Murdocha.

Tabloid je optužen za prisluškivanje telefona žrtava zločina, slavnih ličnosti i političara. Policija je identifikovala 4.000 mogućih prisluškivanih brojeva.