Svijet
0

David Cameron optužio Argentinu za "kolonijalizam"

SRNA
David Cameron (Foto: AFP)
David Cameron (Foto: AFP)
Britanski premijer David Cameron optužio je Argentinu za "kolonijalizam" jer i dalje tvrdi da polaže teritorijalno pravo nad Falklandskim ostrvima.

Cameron je rekao poslanicima da će oni ostati britanski dok god ostrvljani to žele, a zahtjevi Argentine da se to promijeni nalikuju na kolonijalizam.

Britanski Nacionalni savjet bezbjednosti razmatrao je ovo pitanje na sastanku u utorak.

Ove godine navršava se 30 godina od Falklandskog rata, koji je izbio nakon invazije Argentine na ova ostrva, podsjeća BBC.

Većina stanovnika Falklanda žele da se zadrži britanska uprava, a 14. juni obilježava se kao Dan oslobođenja u prijestonici Port Stanleyju.

Poslanik konzervativac  Andrew Rosindell rekao je da su akcije Argentine "za svaku osudu" i apelovao da Cameron "podsjeti Argentinu da su izgubili rat na Falklandima".

Cameron je odgovorio da je od apsolutne važnosti da je budućnost Falklandskih ostrva u rukama naroda koji tamo živi.
"Sve dok oni žele da ostanu dio Ujedinjenog Kraljevstva i britanski to im se treba omogućiti", rekao je Cameron.

On je dodao da ono što Argentinci govore u posljednje vrijeme više liči na kolonijalizam jer ti ljudi žele da ostanu pod britanskom upravom, a Argentinci žele da oni urade nešto drugo".

Cameron je rekao da želi da osigura da su "odbrana i sve drugo u redu" zbog čega se i sastao Nacionalni savjet bezbjednosti.

Njegov portparol je kasnije rekao da je sastanak održan djelomično zbog 30- godišnjice rata, ali "zbog retorike u posljednje vrijeme". 

"Premijer želi da ukaže koliko su važni Falklandi i njihovo samoopredjeljenje i to je daje veoma snažnu poruku", rekao je portparol. 

Predsjednica Christina Fernandez zatražila je obnavljanje razgovora o budućnosti ostrva..
Fernandezova je u više navrata tražila pregovore o budućnosti ostrva optužujući Britaniju za "aroganciju" jer odbija da pregovara.

Ona je dodala da Britanci nastavljaju da budu "sirova kolonijalna sila u opadanju", optužujući ih da "koriste resurse Argentine" ovih ostrva i voda koje ih okružuju.

Washington je pozvao Britaniju i Argentinu da pregovaraju, ali je britanska vlada saopštila da "nije spremna da razgovara o suverenitetu Falklandskih ostrva protivno željama naroda".

U decembru, grupa zemalja pod nazivom "Mercosur", koja uključuje Argentinu, Urugvaj, Brazil i Paragvaj saopštila da će zabraniti pristajanje brodova sa zastavom Falklandskih ostrva.

Ministar spoljnih poslova William Hague rekao je tada da je imao "produktivne i iskrene razgovore sa predstavnicima Urugvaja, Čilea i Brazila" i da su oni rekli da ne namjeravaju da učestvuju u ekonomskoj blokadi Ostrva.