Gasni spor
0

Datum upućivanja posmatrača zavisi od Moskve i Kijeva

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Grupa međunarodnih posmatrača, koja bi mogla biti angažirana pri rješavanju rusko-ukrajinskog gasnog spora, spremna je otputovati na zadate destinacije već sutra, izjavio je danas direktor Evropske komisije odgovoran za tu misiju Heinz Hilbrecht.

Prema njegovim riječima, konkretan datum i vrijeme upućivanja posmatrača "zavisit će od ruske i ukrajinske strane", prenio je Itar-Tass.

Hilbrecht je dodao da je dobijena principijelna saglasnost Moskve i Kijeva za aktivnost posmatrača. Prema njegovim riječima, u sastav grupe će ući 10-15 specijalista gasne privrede, kao i predstavnici Evropske komisije (EK).

Agencija Interfax prenijela je jučer da je predsjednik EK Jose Manuel Barroso dobio garancije od premijera Rusije i Ukrajine Vladimira Putina i Julije Timošenko da se slažu da prihvate evropske posmatrače koji će ustanoviti realnu situaciju u vezi s isporukama gasa u Evropu.

Barroso je na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Češke Mirekom Topolanekom u Pragu rekao da je izuzetno važno da hitno budu obnovljene isporuke gasa.

"Za evropskog potrošača nebitno je gdje je stvoren problem - u Rusiji ili u Ukraijni. Sada se gas iz Rusije ne doprema u naše zemlje", rekao je Barroso, a prenio Interfax.

Ranije danas agencija Itar-Tass je iz Londona javila da bi grupa posmatrača mogla biti podijeljena na nekoliko jedinica koje bi se nalazile na tranzitnim objektima magistralnih gasovoda i koje bi poredile količine koje na istočnoj granici stižu iz Rusije u Ukrajinu i količinu koja napušta ukrajinsku teritoriju na zapadnoj granici sa Evropom.

Predstavnik EU je rekao da upućivanje posmatrača u Kijev predstavlja dio šireg sporazuma o obnovi ruskog gasa preko teritorije Ukrajine, a Itar-Tass je prenio i da rukovodstvo EU očekuje da bi isporuke ruskog gasa mogle biti obnovljene do sutra ujutro.