Bernard Kouchner
0

Datum pregovora s Rusijom bit će određen na samitu u Nici

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropska unija će raspravljati o vremenskom okviru za nastavak razgovora o strateškom partnerstvu s Rusijom na samitu koji će se održati idućeg mjeseca, izjavio je u utorak francuski ministar vanjskih poslova.

Razgovori o sporazumu o širokom partnerstvu i saradnji, uvod za dugoročne odnose između Moskve i Bruxellesa, stavljeni su na čekanje nakon ruske vojne intervencije u Gruziji u augustu.

Nakon sastanka s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom, Bernard Kouchner je izjavio da će se lideri EU-a i Rusije sastati u francuskom gradu Nici 13. i 14. novembra kako bi nastavili razgovore o sporazumu, javio je Reuters.

"Oni će tada odrediti rokove za razgovore o sporazumu o partnerstvu", izjavio je na konferenciji za novinare u St. Petersburgu Kouchner, čija zemlja drži rotirajuću poziciju predsjedavajuće EU-om.

Kouchner, kome se u drugom po veličini ruskom gradu pridružio vanjskopolitički šef EU-a Javier Solana, izjavio je kako se od samita u Nici očekuje pozitivan ishod.

Rusija snabdijeva četvrtinu Evrope gasom, dok je EU najveći trgovinski partner Rusije.

Ipak, prije nego što francusko predsjedništvo EU-a povuče poteze na ponovnom pokretanju razgovora, ono mora dobiti zeleno svjetlo od ministara vanjskih poslova EU-a, koji će se sastati 10. novembra.

Države članice ne slažu se oko toga da li je Rusija učinila dovoljno da zasluži ponovno pokretanje razgovora.

Neki diplomati EU-a koji su putovali s delegacijom u Sankt Peterburg izjavili su, međutim, kako se nadaju da nijedna zemlja neće pokušati blokirati nastavak razgovora.