Svijet
0

Danske novine ponovo objavile karikaturu poslanika Muhammeda

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Danske novine ponovo su u srijedu objavile karikature kojima ismijavaju poslanika Muhammada a koje su izazvale nasilne proteste širom muslimanskog svijeta prije dvije godine.

Novine su saopćile kako žele pokazati svoje obavezivanje na slobodu govora nakon navodnog planiranja ubistva jednog od crtača koji su napravili 12 karikatura.

Trojica osumnjičenih su zadržana u pritvoru u Danaskoj u utorak kako bi se "spriječilo ubistvo povezano s terorizmom", saopćili su zvaničnici, javio je BBC.

Karikature su prvobitno objavile novine Jyllands-Posten u septembru 2005.

Danske ambasade su napadane širom svijeta a deseci ljudi su poginuli u neredima koji su uslijedili nakon objavljivanja karikatura.

Jyllands-Posten i nekoliko drugih vodećih novina, među kojima su Politiken i Berlingske Tidende, ponovo su u srijedu objavile karikaturu na kojoj je prikazan poslanik Muhammed kako nosi turban u obliku bombe s upaljačem.

"Radimo ovo kako bismo dokumentirali koji su ulozi u ovom slučaju i da nedvosmisleno podržimo slobodu govora koju ćemo mi kao novine uvijek braniti", piše list Berlingske Tidende.

Jedan tabloid objavio je svih 12 karikatura, javila je novinska agencija Associated Press.

U utorak je direktor danske sigurnosne i obavještajne službe (PET) Jakob Sharf izjavio da su njegovi operativci izveli racije prije zore u regiji Aarhusa.

Trojica osumnjičenih - dva Tunižana i jedan Danac marokanskog porijekla - uhapšeni su "nakon dugog nadziranja", kazao je on.

Danski državljanin će biti oslobođen dok bude završena istraga, dok će Tunižani biti u pritvoru dok ne budu protjerani iz zemlje.