Svijet
86

Danska uvodi doživotni zatvor za one koji odu na strana ratišta

Klix.ba
Dansko ministarstvo pravde najavilo je niz pooštrenih mjera za sve svoje državljane koji se odluče ratovati na nekom od stranih ratišta, uključujući doživotnu zatvorsku kaznu.

Ministar pravosuđa ove skandinavske zemlje Soren Pind najavio je planove proglašenja državnim neprijateljima svih Danaca koji ratuju na strani bilo koga drugog osim matične zemlje.

Prema ovim planovima, svi oni koji se priključe stranim oružanim grupama mogli bi biti osuđeni na doživotni zatvor, a oni koji se bave regrutacijom i podsticanjem na odlaske na strana ratišta, mogli bi provesti i do 16 godina iza rešetaka.

"Ljudi koji žive u ovoj zemlji moraju joj ostati i lojalni. Ne smijemo prihvatiti da ekstremisti i militanti uspijevaju regrutovati naše državljane za strana ratišta. Neka oni koji zanemare svoju lojalnost i odluče se boriti na strani ekstremista znaju da ćemo ih pomno pratiti, te da ih očekuju ozbiljne posljedice kada se vrate", rekao je Pind.

Prema informacijama danskih obavještajnih službi, najmanje 125 građana ove zemlje otputovalo je na neko od ratišta u Siriji ili Iraku. Danska je poslije Belgije najveći izvoznik stranih boraca prema broju stanovnika u Evropi.