Svijet
0

Danska svjesno izbjegava primanje izbjeglica muslimana

FENA
Danska već dvije godine očito svjesno izbjegava primanje izbjeglica iz muslimanskih zemalja, tvrdi list Politiken. Politiken je objavio podatke prema kojima 89 posto izbjeglica koje su u posljednje dvije godine prihvaćene u Danskoj dolazi iz nemuslimanskih zemalja.

U 2001. i 2002. struktura izbjeglica bila je obrnuta; 84 posto svih izbjeglica prihvaćenih u Danskoj dolazilo je iz muslimanskih zemalja, Afganistana, Sudana i Iraka.

Kao jedan od najvažnijih kriterija za izbor izbjeglica danske vlasti koriste zakonsku izmjenu donesenu 2005. prema kojoj se pri prihvaćanju izbjeglica treba odlučivati u skladu s njihovim "integracijskim potencijalom", piše Politiken.

Posljednjih su se godina uglavnom prihvaćale izbjeglice iz Mijanmara i Demokratske Republike Kongo, između ostaloga zbog toga što iskustvo pokazuje da se oni dobro integriraju u Danskoj, izjavila je jedna zaposlenica danske službe za useljeništvo.

Ministrica za integraciju Birthe Roenn Hornbach nije željela komentirati podatke. Politiken je međutim, prenosi Hina, naveo njezin odgovor na upit parlamentarca kojeg je zanimalo zašto Danska, usprkos pozivima Ureda visokog povjerenika UN-a za izbjeglice (UNHCR), ne prihvaća izbjeglice iz Iraka.

"Oni koji su nam predloženi ne odgovaraju definiciji izbjeglice. UNHCR ima širi pojam izbjeglice od nas", izjavila je ministrica.