"Svi će raditi duže"
0

Danska izabrala prvu ženu za premijera

Sarajevo-x.com
Helle Thorning-Schmidt (Foto: Reuters)
Helle Thorning-Schmidt (Foto: Reuters)
Stranke lijevog centra osvojile su opće izbore u Danskoj, nakon što su deceniju proveli u opoziciji.

Nakon što su zbrojeni svi glasovi, blok na čijem je čelu liderka socijaldemokrata Helle Thorning-Schmidt osvojio je tijesnu većinu u parlamentu. Tako će Danska dobiti prvu ženu premijera. Sadašnji premijer Lars Lokke Rasmussen priznao je poraz.

Gospođa Thorning-Schmidt bazirala je kampanju na priči o povećanju prihoda od poreza, te povećanju javne potrošnje. Ona je također obećala da će vratiti teške imigracijske zakone. Odaziv na izborima je bio visok, 87,7 posto.

"Uspjeli smo. Danas mi pišemo historiju", kazala je nova premijerka. Premijer Rasmussen joj je čestitao te dodao kako joj predaje ključeve premijera, ali i brigu o građanima. "Plavi blok" na čelu s Rasmussenom držao je vlast u Danskoj proteklo desetljeće.

Zemlja je s njim vidjela svoju najgoru ekonomsku krizu od Drugog svjetskog rata. Iako Rasmussen smatra da je njegova vlada dobro vodila zemlju kroz tu krizu, birači su na izborima iskazali drugačije mišljenje, prenio je BBC. Nova premijerka je već najavila neobičan plan prema kojem bi svi u Danskoj radili 12 minuta duže po jednom danu, što će donijeti dodatni sat produktivnosti sedmično.