Veliki poduhvat
0

Danska i Njemačka će biti povezane mostom

FENA
Foto: Transportministeriet
Foto: Transportministeriet
Danski parlament u četvrtak je odobrio gradnju 19 km dugog mosta koji povezuje Dansku sa susjednom Njemačkom preko Fehmarn Belta, moreuza između danskog otoka Lolland i njemačkog otoka Fehnmarn.

Parlament je glasao sa 104 glasa za i tri protiv morske veze. Ministar prometa Lars Barfoed izjavio je da je to "historijska odluka koja će povezivati nordijsku regiju, a time i Dansku, s ostatkom evropskog kontinenta", javila je DPA.

Ostali govornici brzo su primijetili da je polutok Jutland dio evropskog kopna, i da su Švedska i Danska povezane putem mosta Oresund otvorenim u julu 2000.

Još se čeka na odobrenje njemačkog parlamenta, koji treba glasati o projektu prije ljeta, a gradnja bi trebala početi 2012.

Očekuje se da prva vozila, uključujući i vozove, prijeđu preko mosta 2018. godine. Most će omogućiti neometanu i direktnu prometnu liniju iz Copenhagena do Hamburga i južne Evrope, i također će koristiti Švedskoj.

Danska vlada će snositi većinu troškova, koji se procjenjuju na 33 milijarde kruna (šest milijardi dolara), ali se nada da će na kraju pokriti kredite od putarine koja je približna trenutnim cijenama trajekta.

Među kritičarima projekta su ekolozi koji strahuju da bi most mogao ugroziti morske ptice i ptice selice i da one udaraju u njega.