Svijet
0

Danska - Finska: Najavljeno zaoštravanje zakona

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Danska i Finska, nakon stravičnog masakra u Norveškoj, razmatraju pooštravanje svog zakonodavstva - od odredbi vezanih za posjedovanje oružja do pravila o kupovini vještačkog đubriva i drugih materijala pogodnih za pravljenje eksploziva.

Helsinki razmatra dalje pooštravanje svog zakonodavstva o posjedovanju oružja, koji je u međunarodnim razmjerama relativno liberalan, a danski ministar pravde Lars Barfoed je najavio strožija pravila vezana za kupovinu vještačkog đubriva i drugih materijala pogodnih za pravljenje eksploziva.

U Finskoj je jedan portparol policije već u subotu najavio da će ove nedjelje biti pokrenuta inicijativa u Ministarstvu unutarnjih poslova za stožiju proceduru dobijanja dozvole za oružje, prenosi APA.

Finska se nakon dva krvava napada na škole godinama borila protiv lovačkog lobija za pooštravanje zakona o oružju.

Sredinom juna finski parlament je usvojio reformu zakona koji je, međutim, blaži nego što je bio prvobitni nacrt. Novim zakonom je starosna granica za posjedovanje oružja podignuta na 20 godina.

Nakon masakra u Norveškoj moglo bi doći do novog pooštravanja zakona.

Danski ministar Barfoed je u ponedjeljak, dnevniku Politiken, rekao da ta zemlja mora da izvuče pouku iz događaja u Norveškoj.

On je istakao da je sasvim normalno da se mora razmotriti da li treba pooštriti pravila u vezi s prodajom vještačkog đubriva.

Naime, Anders Behring Breivik koji je priznao bombaški napad u Oslu i masakr na ostrvu Utoja u kojima je poginulo 93 osobe, uz pomoć vještačkog đubriva, koje je kupio u većim količinama, izradio je eksploziv, kojim je u petak poslije podne izvršio prvi napad na jedan kvart u Oslu.