Svijet
0

Danska evakuirala osoblje ambasada u Alžiru i Afganistanu

Sarajevo-x.com
Iz Danskog ministarstva inostranih poslova je stigla obavijest da je evakuirano osoblje ambasada u Alžiru i u Afganistanu zbog prijetnji izazvanih ponovnim objavljivanjem karikatura koje prikazuju lik poslanika Muhammeda.

Uposlenici ambasada su se premjestili na tajne lokacije u glavnim gradovima obiju zemalja i nastavili su dalje raditi, izjavio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Erik Laursen.

Obavještenje je uslijedilo nakon što su danski službenici upozorili na pooštrene prijetnje usmjerene prema Danskoj, a izazvane objavljivanjem karikatura sa likom poslanika Muhammeda u februaru ove godine.

Prijetnje su se odnosile na sjevernu Afriku, Bliski Istok, Pakistan i Afganistan.

“Prijetnja je u toj mjeri bila konkretna da smo morali donijeti ovu odluku”, rekao je Laursen za Associated Press.

Osoblje danske ambasade u Alžiru je na nekoliko dana izmješteno. Laursen je naglasio da nije zaustavljen rad ambasada i da se mogu kontaktirati elektronskim ili telefonskim putem.

“Trenutno se nalazimo i radimo na mjestima koja podrazumijevamo sigurnim”, izjavio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova.

Karikatura koja prikazuje poslanika Muhammeda sa turbanom u obliku bombe na glavi je jedna od 12 danskih karikatura koje su izazvale nemire u islamskom svijetu 2006. godine i koje su ponovo odštampane 13. februara ove godine.

Novine su ponovo objavile karikature kako bi, kako se ističe, potakli slobodu govora nakon što je policija osujetila navodne planove o ubistvu karikaturiste. Islamski zakoni protive se objavljivanju slika ili prikaza poslanika, čak i blagonaklonih ili pohvalnih, iz razloga što bi takve predstave mogle dovesti do idolopoklonstva, prenosi AP.