Svijet
9

Danci pozvali Britance da glasaju za ostanak u Evropskoj uniji

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Danski list "Berlingske" objavio je specijal na engleskom jeziku u kojem je zamolio Britance da glasaju za ostanak Velike Britanije u Evropskoj uniji.

"Mi u Danskoj imamo razumijevanja za vaš skepticizam u vezi s EU, možda bolje od bilo koje druge zemlje. Tri puta smo glasali protiv Evropske unije, 1992., 2000. i 2015. godine, ali nikad nismo glasali da izađemo iz tog bloka", piše desno nastrojeni danski lista.

Britancima su poručili da treba da ostanu i bore za se pragmatičnija, bolja i održivija evropska rješenja dodajući da je glas Velike Britanije u EU potreban zbog borbe za slobodnu trgovinu i ublažavanje propisa i birokratije.

Podsjećamo, državljani Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske danas na referendumu odlučuju o tome da li će njihova zemlja ostati u EU ili će postati prva zemlja koja je napustila uniju.

Referendum u Velikoj Britaniji o izlasku iz EU prvi je referendum na nacionalnom nivou u posljednjih 40 godina. Također, Velika Britanija je prva zemlja koja uopće razmatra mogućnost napuštanja Evropske unije.

Ankete uoči referenduma pokazuju da obje opcije imaju skoro jednaku podršku građana s tim da je značajan broj onih koji još uvijek nisu odlučili kako će glasati.