Beč
0

Danas vanredni sastanak OPEC-a

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
U Beču danas počinje vanredni ministarski sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), na kojem se očekuje da predstavnici ovog kartela donesu odluku o smanjivanju proizvodnje kako bi spriječili daljnji sunovrat cijena ovog energenta izazvan svjetskom ekonomskom krizom.

Nafta je u četvrtak uvečer, u zaključnoj trgovini na svjetskim robnim berzama, vrijedila ispod 68 dolara za barel, što je više nego dvostruko manje u odnosu na rekord od 147,27 dolara dostignut u julu ove godine.

Neki od čelnika OPEC-a, koji proizvodi 40 posto svjetske nafte, posljednjih su dana najavljivali da će kartel najvjerovatnije pribjeći smanjivanju proizvodnje kako bi potaknuo rast cijena.

Tako je iranski ministar za naftu Gholamhossein Nozari izjavio da bi OPEC morao smanjiti proizvodnju za dva miliona barela na dan kako bi stabilizirao tržište, dok je predsjednik kartela Shakib Khalil spomenuo mogućnost smanjenja proizvodnje u više koraka, ali nije isključio ni odluku o smanjenju odmah, ostavljajući "obje mogućnosti otvorenima".

Prema ocjeni Khalila, cijena OPEC-ove "naftne korpe" bi trebalo da bude 90 dolara kako bi se osiguralo zemljama proizvođačima da nastave energetske projekte. Agencija Reuters podsjeća da je trenutna cijena te "korpe" 60,82 dolara.

Cijena američke sirove nafte u srijedu je pala na najniži nivo u posljednjih 16 mjeseci zbog smanjene tražnje u SAD-u i "rasprodaje" te sirovine na berzama zbog sve veće zabrinutosti da svjetska ekonomija klizi u recesiju.

Analitičari očekuju smanjenje proizvodnje u okviru OPEC-a, ali se malo ko usuđuje prognozirati količinu. Glavni razlog za to je uporna šutnja Saudijske Arabije, "glavnog igrača" u kartelu. Saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi u četvrtak je po dolasku u Beč samo izjavio da će "cijenu nafte regulirati tržište".

Drugi analitičari upozoravaju da će usporavanje svjetske ekonomije ograničiti uticaj bilo kakvog smanjenja isporuka nafte iz OPEC-a, pa oporavka cijena neće ni biti.

Oni takvu ocjenu potkrepljuju podatkom da je tražnja nafte u SAD-u, njezinom najvećem svjetskom potrošacu, u posljednje četiri sedmice pala 8,5 procenata u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

"Ovo je najbolja ilustracija ogromne 'rupe' u tražnji iz koje se OPEC mora izvući", ocijenila je analitičarska kuća MF Global.