Svijet
0

Danas susret Del Ponte - Solana

FENA
Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte će se danas u Bruxellesu susresti samo s Javierom Solanom jer je povjerenik Ollie Rehn spriječen zbog obiteljskih razloga i nije u gradu. Rehn je poznat kao najdosljedniji zagovornik vezivanja nastavka pregovora sa Srbijom uz izručenje Ratka Mladića.

Carla del Ponte odlazi u septembru, kada joj istječe četverogodišnji mandat, i vraća se u Švicarsku. Ovo je u utorak potvrdila novinarima, dodajući i indiskreciju da su Švicarci, na čijoj je inače platnoj listi, razmatrali njezino povlačenje odmah po smrti Slobodana Miloševića držeći da je tužiteljičin rad u kaznenom sudu prevelik teret za državni budžet.

"Želim da do tada Karadžić i Mladić budu u Haagu, nadam se da ću s posla otići zadovoljna, a ne frustirana", priznala je objašnjavajući zašto se toliko trudi uvjeravati dužnosnike članica EU da ne popuste odustajući od hapšenja Mladića kao preduvjeta odleđivanju pregovora Srbije i EU.

"U ovom je trenutku štetna obnova pregovora bez Mladića u Haagu. Popuste li zemlje članice, možemo se oprostiti od Karadžića i Mladića", izjavila je glavna tužiteljica.

"Dvanaestog februara ministri vanjskih poslova EU odlučit će o sudbini pregovora. Nadam se", rekla je del Ponte, "da će suspenzija ostati. No, s politikom se nikada ne zna i ona se može promijeniti", dodala je Carla del Ponte.

A da glavna tužiteljica ima razloga za brigu potvrdili su dijelovi interviewa slovenskog šefa diplomacije Dimitrija Rupela briselskom sedmičniku European Voice.

Slovenija, Grčka i Italija zalažu se za popuštanje Beogradu, s tim da se uvjet Haaga postavi tek u kasnijim fazama procesa približavanja, kazao je slovenski ministar.