Svijet
0

Danas sastav nove grčke vlade

FENA
Sastav nove vlade Grčke koju, uz podršku socijalista i umjerene ljevice, predvodi lider desnice Antonis Samaras, biće objavljen u četvrtak, izjavio je jedan vladin izvor.

Mediji su u početku pominjali objavljivanje sastava vlade u srijedu navečer, da bi novi ministar finansija mogao već u četvrtak u Bruxellesu predstavljati Grčku na sastanku Eurogrupe, prenose u četvrtak agencije.

Ali bankar Vasilis Rapanos koji je najavljivan za to mjesto, na kraju ne ide na taj sastanak, te će Atinu tamo predstavljati ministar finansija njene dosadašnje, prelazne vlade, Georgios Zanias, rekao je izvor.

Rapanos, veteran grčkog ekonomskog menadžmenta, blizak socijalistima, potvrdio je novinarima da će "vjerovatno" preuzeti portfelj finansija.

Po tvrdnjama medija, nova vlada će obuhvatiti i ličnosti iz socijalističkog tabora i s ljevice, ali ne i zvaničnike te dvije stranke.

Kako javlja atinski Radio Skai, nova vlada će, za grčke prilike, biti mala - 16 ministara i 12 zamjenika, i u njoj će biti neuobičajeno mnogo vanstranačkih eksperata-tehnokrata.

Novina je što se ponovo formiraju ministarstva trgovačke mornarice i turizma, dvije najlukrativnije privredne djelatnosti Grčke.

Bivši gradonačelnik Atine i ministar kulture i turizma, Dimitris Avramopulos biće novi ministar odbrane, a na mjesto ministra vanjskih poslova dolazi van Grčke malo poznati, nekadašnji TV-voditelj, potom desničarski poslanik i ministar rada Panos Panajotopulos.

Među članovima biće i najmlađi sin nekadašnjeg konzervativnog premijera Konstadninosa Micotakisa, Kirijakos, koji preuzima Ministarstvo okoline.