Gasna kriza
0

Danas sastanci u Moskvi i Kijevu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U glavnom gradu Rusije danas popodne će se na međunarodnoj konferenciji o obezbjeđenju dopremanja ruskog prirodnog gasa evropskim zemljama, okupiti predstavnici država potrošača kao i Rusije i Ukrajine, dok će istovremeno Vladimir Putin i Julija Timošenko, pokušati da riješe sporno pitanje oko isporuka gasa iz Rusije za Ukrajinu.

U Kremlj su pozvani šefovi država ili vlada evropskih zemalja, koje kupuju ruski gas.

Za sada je poznato da će na samitu učestvovati evropski komesar za energetiku Andris Piebalgs, češki ministar energetike Martin Riman čija zemlja predsjedava Evropskom unijom i premijerka Moldavije Zinaida Grečenaja, javljaju ruski elektronski mediji, prenosi Tanjug.

Vicepremijer Rusije Igor Sečin je juče najavio mogućnost dolaska predsjednika i premijera pojedinih evropskih zemalja.

Kako prenosi Itar-Tass, glavna diskusija bit će održane bez prisustva medija, koji će moći da zabilježe samo početak otvaranja konferencije.

Očekuje se da će biti razmotreno formiranje međunarodnog konzorcijuma koji će za potrebe ukrajinskog gasovodnog sistema kupiti pogonski gas - što je jedna od neriješenih tačaka u rusko-ukrajinskom sporu.

U Kremlju je najavljeno da će po završetku skupa biti održana konferencija za novinare.

Ruski predsjednik Dimitrij Medvedev je rekao, obrazlažući sopstvenu inicijativu o održavanju samita, da smisao skupa vidi ne samo u rješavanju aktuelne gasne krize, nego i da se spriječe slične situacije ubuduće.

Gas u Evropu ne stiže već drugu nedjelju preko Ukrajine, zbog čega je u mnogim zemljama nastupila vanredna situacija.

Novogodišnji "gasni konflikt" Moskve i Kijeva, koji nisu uspjeli da se dogovore o sklapanju ugovora o isporukama gasa za 2009, rezultirao je prekidom isporuka gasa Ukrajini 1. januara a za šest dana i prekidom isporuka tranzitnog gasa, nakon što je "Gasprom" ustanovio da isporučeni gas ne stiže do evropskih potrošača.

Uz učešće EU, dvije zemlje su potpisale protokol o monitoringu tranzita gasa i posmatračka komisija rasporedila je svoje članove na gasnim stanicama Rusije i Ukrajine, ali isporuke nisu obnovljene zbog daljih nesporazuma na liniji Kijev-Moskva.

Putin i Timošenkova namjeravaju da tokom današnjeg susreta, prema najavama pres sekretara ruskog premijera Dmitrija Peskova, razmotre uslove uz koje bi Ukrajina mogla da započne tranzit ruskog gasa u Evropu.

U ukrajinskoj vladi, pak, vjeruju da će predsjednici vlada dvije zemlje razmotriti i najbolniju temu - cijenu ruskog gasa za ukrajinske potrošače.

Timošenkova je pred polazak za Moskvu rekla da vlada ne povezuje pitanje sporazuma o isporuci gasa Ukrajini sa tranzitom tog energenta u Evropu.

Ukrajinska premijerka je izrazila uvjerenje da će biti pronađen kompromis. Ona se zalaže za direktne odnose kompanija "Gasprom" i "Naftogas", bez posrednika, i uzajamno povoljne cijene gasa i tranzita.

Iz pres službe ukrajinske vlade saopćeno je da je Timošenkova Putinu uputila hitan telegram u kom izražava spremnost da Ukrajina isporuči kompletan gas EU - uz izuzetak osam odsto energetna potrebnog za rad agregata gasovodnog sistema te zemlje, koji će biti plaćeni nakon što se utvrdi cijena gasa za Kijev.