Bruxelles
0

Danas samit EU - Rusija o globalnoj ekonomiji i klimi

FENA
Herman Van Rompuy (Foto: AP)
Herman Van Rompuy (Foto: AP)
Na samitu Evropska unija - Rusija u utorak u Bruxellesu glavne teme bit će zajednički izazovi s kojim se suočavaju Bruxelles i Moskva, kao što su situacija u globalnoj ekonomiji i klimatske promjene.

Tokom samita razgovaraće se i o bilateralnim odnosima, uključujući i program Partnerstvo za modernizaciju, ali i o regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Sastanku će, u ime EU prisustvovati predsjednik Vijeća EU Herman van Rompuy, predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton i komesar za trgovinu Karel de Gucht, dok će Moskvu predstavljati predsjednik Dmitrij Medvedev i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Drago mi je što ću se ponovo susresti s predsjednikom Medvedevom. Ovaj samit će nam pružiti sjajnu priliku da razgovaramo o rezultatima samita G-20 održanog u Seulu i privrednom oporavku", rekao je Van Rompuy uoči samita.

"Razgovarat ćemo i o napretku u bilateralnim odnosima, uključujući i pristupanje Rusije Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, viznom režimu, susjedstvu i ljudskim pravima", dodao je on.

Barroso je rekao da očekuje uspješan samit i "značajan napredak u ključnim domenima".

"Upravo smo postigli bilateralni uspjeh po pitanju pristupanja Rusije Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i snažno podržavamo ruske napore da postanu članica u 2011. To će pojačati trgovinu i investicije i doprinijeti obostranom ekonomskom rastu", rekao je predsjednik Evropske komisije Barroso.

"Ovo bi trebalo da da novi zamah i našim razgovorima o novom evropsko-ruskom sporazumu i programu Partnerstvo za modernizaciju, koji je ključni u podržavanju političkih i ekonomskih reformi u Rusiji", dodao je Barroso.