Svijet
0

Danas sahrana Margaret Thatcher, u Londonu povećane mjere sigurnosti

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Velika Britanija će se u srijedu oprostiti od bivše premijerke Margaret Thatcher, a na posljednjem ispraćaju očekuje se veliki broj visokih gostiju na čelu s kraljicom Elizabetom.

Thatcher je preminula 8. aprila u 87. godini života, a prema njenoj želji nije organiziran državni pokop. Također prema želji "čelične lady" oružane snage igrat će ključnu ulogu u ceremoniji. Lijes s tijelom bivše premijerke proći će Londonom sve do katedrale Sv. Pavla, uz pratnju vojnih snaga.

Visoki političari i strani dužnosnici zauzet će svoja mjesta u katedrali, koja može primiti 2.300 ljudi, a na kraju će ući članovi porodice Thatcher te kraljica Elizabeta sa svojim suprugom princom Philipom. Unuci lady Thatcher, Michael i Amanda, položit će jastuke s odlikovanjima svoje bake. Amanda Thatcher i britanski premijer David Cameron pročitat će dva pasusa iz Biblije, a tokom ceremonije svirat će djela britanskih autora, prema želji Margaret Thatcher.

Nakon svečanog ispraćaja, uslijedit će privatni pokop, a porodica lady Thatcher zamolila je da ljudi umjesto vijenaca novac doniraju bolnici Royal Hospital Chelsea.

Londonska policija priznala je da postoji "mogućnost protesta", ali i dodala kako će osigurati svima onima koji žele odati počast da to i učine.

Na ispraćaj jedine britanske premijerke pozvani su visoki predstavnici više od 200 država, teritorija i međunarodnih organizacija. Veliku Britaniju će predvoditi kraljica Elizabeta i njen suprug te premijer Cameron, a među onima koji su potvrdili dolazak su i bivši češki predsjednik Vaclav Klaus, talijanski premijer Mario Monti, poljski premijer Donald Tusk te brojni drugi.

Uz političare bit će i drugih zanimljivih osoba, među ostalima, glumica Joan Collins te pjevačica Shirley Bassey. Pogreb nekadašnje britanske premijerke Margaret Thatcher bit će najveća sigurnosna operacija od londonskih Olimpijskih igara 2012.

Metalne pregrade postavljene su uzduž rute kojom će se kretati pogrebna povorka, a operaciju True Blue koja je planirana godinama prije smrti Margaret Thatcher provest će 700 vojnika te specijalci iz SAS-a, javlja France 24. Lijes će ići ulicama iz Westminstera kroz Whitehall, Strandom i Fleet Streetom do katedrale sv. Pavla, uz cestu će stajati vojnici, a na Temzi će biti usidren i brod SAS-a.