Tripoli
0

Danas sahrana Gadafijevog sina i unučadi

FENA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Sahrana najmlađeg sina i troje unučadi libijskog čelnika Moamera Gadafija, ubijenih u zračnom napadu NATO-ovih snaga, bit će održana u ponedjeljak na groblju u Tripoliju, saopćio je glasnogovornik libijske vlade Musa Ibrahim.

U napadu su stradali Gadafijev sin Saif al-Arab (29), unuk Saif (3) i unuke Kartagi (2) i četveromjesečne Mastura.

Libijske vlasti negirale su da su kontrolirale objekte u predgrađu Tripolija, na koje je u subotu uvečer izvršen napad, a zamjenik šefa libijske diplomatije Khaled Kaim rekao je da je napad bio četvrti pokušaj ubistva Gadafija, koji je u vrijeme bombardiranja bio u kući, ali nije povrijeđen.

Kaim je također demantovao tvrdnje pojedinih medija da su libijske vlasti izmislile ova ubistva, rekavši da je predstavnicima crkava u Tripoliju u nedjelju bilo dozvoljeno da vide tijela ubijenih u bolničkoj mrtvačnici.

Smrt Gadafijevog sina i unučadi potvrdio je i katolički biskup u Tripoliju Giovanni Martinelli za TV kanal Sky TG24, na kojem su objavljeni snimci biskupa i drugih crkvenih dostojanstvenika kako stoje ispred tijela prekrivenih pokrovima i libijskim zastavama.

Martinelli je kazao da su ga predstavnici različitih lokalnih crkava odveli u mrtvačnicu, gdje su održali zajedničku molitvu, prenijeli su svjetski mediji.

Libijske vlasti saopćile su da žale zbog napada građana na nekoliko ambasada evropskih zemalja, rekavši da su policijske snage obuzdale masu ljudi, bijesnu zbog pogibije članova Gadafijeve obitelji.

Kaim je rekao da će vlada procijeniti i nadoknaditi štetu nanesenu ambasadama. Među napadnutim su ambasade Velike Britanije i Italije, kao i konzularni odjel američke ambasade.