Karadžić
0

Danas prvo pojavljivanje pred sudom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Osnivač i prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić bit će prvi put izveden pred sudiju Haškog suda danas u 16 sati.

Karadžiću će tada biti omogućeno da se izjasni o tome da li razumije optužnicu, da se izjasni o krivici po svih 11 tačaka optužnice, te o tome da li će se braniti sam ili uz angažiranje advokata.

Karadžiću se na teret stavljaju svi najteži ratni zločini - genocid, umiješanost u genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportacije, nehumani akti i ostali zločini počinjeni prema Bošnjacima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini od 1992.-1995. godine.

Prema pravilima suda, Karadžić ima pravo da se ne izjasni o krivici ili da takvo izjašnjavanje odloži za 30 dana. U tom slučaju sudija će u njegovo ime u spis Suda uvesti da se optuženi izjasnio da nije kriv što, međutim, ne utiče na pripremu i otvaranje procesa. Konačnu odluku o načinu vođenja odbrane Radovana Karadžića donijet će Sudsko vijeće iako će optuženik, prema najavama iz Beograda, zatražiti da se brani sam, uz pomoć pravnih, vojnih i drugih savjetnika.

Predmet Radovana Karadžića vodit će Prvo pretresno vijeće kojim će poredsjedavati holandski sudija Alfons Ori, a članovi Vijeća su sudije Van der Vajngart iz Belgije i Moloto iz Južne Afrike. Sudija Ori je predsjedavao i Pretresnim vijećem koje je 2006. godine na 27 godina zatvora osudilo bivšeg predsjednika Skupštine Republike Srpske i jednog od najbližih Karadžićevih saradnika, Momčila Krajišnika, koji je na izdržavanju kazne.

Prema poznavaocima rada Haškog tribunala, sudija Ori pripada grupi “principijelnih i pragmatičnih” sudija, te da je kao takav odigrao važnu ulogu u unapređenju efikasnosti sudskih procesa u kojima je učestvovao kao pedsjednik pretresnih vijeća ili kao sudija.

“I zbog optuženika i zbog Suda važno je da se sudska procedura ne oteže bespotrebno i da se to spriječi kad god je to moguće”, izjavio je sudija Ori holandskim dnevnim novinama.

Među 32 stalne sudije haškog tribunala, Alfons Ori je jedini sudija iz zemlje u kojoj je ovaj privremeni Sud Ujedinjenih nacija smješten od svog osnivanja 1993. godine, a pravnu karijeru je u Tribunalu započeo prije više od deset godina kada je u ulozi advokata bio član odbrane Duška Tadića, prvog bosanskog Srbina osumnjičenog za ratne zločine izvršene tokom rata u BiH kome je suđeno pred ovim Tribunalom 1997. godine.