Sljedeće sedmice biraju papu
0

Danas prvo okupljanje kardinala u Vatikanu

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Vatikanu danas počinje prvo okupljanje kardinala u okviru priprema za konklavu, izbor pape, koje, prema vatikanskim izvorima, ne bi trebalo da počne prije sredine sedmice.

Generalnu kongregaciju kardinala sazvao je i vodit će kardinal Angelo Sodano, a dnevno će biti održane dvije sjednice, u 9.00 i 17.00 sati.

Ukupan broj kardinala iznosi 207. Više od 70 ih stalno živi u Rimu, iz inozemstva ih je do nedjelje stiglo 66, a neki kardinali će tek pristići, prenijela je Vjerska informativna agencija.

Prvih nekoliko dana bi se odlučilo o tačnom danu početka izbora pape. Generalna kongregacija obuhvata sve kardinale, i one koji će glasati, pošto su mlađi od 80 godina, i one koji su stariji, čija će mišljenja biti saslušana.

Iako ima 117 kardinala mlađih od 80, dvojica, iz Indonezije i Škotske, neće učestvovati u glasanju. Katoličkom crkvom do izbora novog pape rukovode dvojica kardinala, koja potiču iz italijanske oblasti Piemonte.

Kardinal Angelo Sodano je "dekan kardinala" i on saziva okupljanja. Sodano je decenijama bio crkveni diplomata, potom vatikanski šef vanjskih poslova.

Kardinal Tarcisio Bertone se uvijek bavio teologijom, crkvenim pravom, profesurom na Lateranskom univerzitetu. Bertone pripada Salezijanskom redu. Sada ima funkciju "camerlenga", time je zadužen za sam izbor pape.

Kardinali će se zatvoriti u Sikstinsku kapelu i glasati sve dok ne izaberu novog papu dvotrećinskom većinom. Za tu priliku u Sikstinsku kapelu bit će postavljena posebna peć i dimnjak. Vjernici na Trgu svetog Petra i oko 1,2 milijarde vjernika širom svijeta čekat će rezultat.

Listići na kojima su kardinali glasali bit će spaljeni, a u njih se, ako papa nije izabran, dodaju hemikalije za crni dim, i, ako je izabran, za bijeli. Tada se oglašavaju i zvona bazilike svetog Petra.

Postupak za izbor novog pape uslijedio je nakon što se papa Benedict Šesnaesti povukao nakon osam godina. On je prvi poglavar Rimokatoličke crkve koji se povukao u posljednjih 600 godina.

Papa Benedict Šesnaesti zadržao je titulu "papa emeritus" i počasno zvanje "njegova svetost".