Ugrožena im bezbjednost
3

Danas protesti Srba na Kosovu

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice danas će biti održan veliki protest Srba zbog sve češćih pritisaka i ugrožene bezbjednosti.

Do protesta Srba u Kosovskoj Mitrovici dolazi nakon što je u petak kod Uroševca, pod još ne razjašnjenim okolnostima, ubijen bračni par Milovan i Ljiljana Jeftić. Protest organizuju predstavnici četiri opštine sa sjevera Kosova.

Odbornici četiri opštine sa sjevera Kosova ocijenili su na zajedničkoj sjednici prošlog četvrtka da je političko-bezbjednosna situacija na sjeveru pokrajine ozbiljno pogoršana.

Odbornici iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića zaključili su da se "primjenom jednostranih i nasilnih akcija Kfora i Euleksa protiv Srba i prijetnjama prištinskih vlasti održava nestabilno stanje na sjeveru Kosova".

Srpsko nacionalno vijeće sjevernog Kosova oštro je kritikovalo bivšeg predsjednika Srbije i lidera Demokratske stranke Borisa Tadića, jer se na samitu u Dubrovniku rukovao sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem. Iz SNV-a sjevernog Kosova ističu da je Tadić time nanio nesagledivu štetu srpskim državnim i nacionalnim interesima.