Očekuje se pobjeda nacionalista
10

Danas prijevremeni izbori u Kataloniji

Klix.ba
Španska regija Katalonija se nakon kampanje koja se fokusirala na problem nezavisnosti priprema za važne regionalne izbore. Katalonski nacionalisti žele održati referendum o mogućem otcjepljenju regije od ostatka Španije.

Ankete među građanima ukazuju na relativno sigurnu pobjedu katalonskih nacionalističkih partija.

Katalonski predsjednik Artur Mas je pozvao na prijevremene izbore tokom razgovora o finansiranju sa centralnom vladom, zbog čega mnogi vjeruju da on pokušava iskoristiti ekonomsku krizu. Iz Madrida kažu da katalonski nacionalisti samo traže izgovor za činjenicu da su skoro ostali bez novca te da su u međuvremenu napravili veliki dug.

Katalonska nacionalna koalicija (CiU) se nada da će dobiti većinu u regionalnom parlamentu. Ova partija tvrdi da bi Katalonija prošla mnogo bolje kao punopravan član Evropske unije nego kao provincija u Španiji. Zastava Evropske unije je uvijek bila istaknuta na vidnim mjestima tokom skupova Artura Masa, a on tvrdi da bi Katalonija vrlo brzo dobila članstvo, prenosi BBC.

Sa svojih 135 mjesta u parlamentu, Mas zna da će mu za ostvarenje sna o nezavisnoj Kataloniji trebati velika podrška birača. Međutim, čak i tada će put prema nezavisnosti biti komplikovan.

Prema Ustavu Španije raspisivanje referenduma je ilegalno, a vladajuća Popularna stranka će blokirati bilo kakve pokušaje ustavnih promjena. Problem predstavljaju i mnoge katalonske stranke koje se protive otcjepljenju.

Glasanje počinje u 08:00 sati po lokalnom vremenu.