Svijet
0

Danas potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji sa Srbijom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Evropska unija potpisat će danas popodne sa Srbijom Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, nakon što je pronađen kompromis s Holandijom i Belgijom, potvrdila je Slovenija, predsjedavajuća EU-a.

"Postignut je dogovor o potpisivanju danas popodne Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što je prva etapa ka priključenju Evropskoj uniji", saopćio je evropski diplomat, čije je informacije potvrdio slovenski glasnogovornik, javio je AFP.

"Ministri vanjskih poslova Evropske unije dogovorili su se o nekim uvjetima", dodala je predsjedavajuća, ne precizirajući te uvjete.

Predsjedavajuća EU-a objavila je da je srpski proevropski predsjednik Boris Tadić pozvan da dođe da potpiše ovaj sporazum oko 16 sati u Luxembourgu.

Kompromis postignut u utorak ujutro sastoji se u potpisivanju sporazuma, jasno rekavši da ga zemlje članice EU-a neće ratificirati te da neće biti proveden prije nego što Beograd stvarno ne ostvari punu suradnju s Haškim tribunalom, prema diplomatima.

Međutim, još uvijek se ne zna koja je formulacija konačno pronađena pa su se Belgija i Holandija složile.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić i njegov ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić insistirali su na potpisivanju tog sporazuma prije srbijanskih parlamentarnih izbora 11. maja kako bi ojačali svoje snage u odnosu na nacionaliste premijera Vojislava Koštunice.