Vlasti zabranile borbe bikova
0

Danas posljednja korida u Barceloni

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
U Barceloni će danas biti održana posljednja korida pošto je Katalonija zabranila borbe bikova.

Posljednje "Ole" čut će se u koridi "El monumental", a očekuje se prisustvo više od 20.000 gledalaca. Glavna zvijezda događaja bit će proslavljeni španski matador Jose Tomas.

Tomas se iz koride povukao 2002, ali se nakon pet godina pauze odlučio vratiti borbi bikova. On je jedini matador u Španiji koji može rasprodat "El Monumental".

Vlasti u Kataloniji još prošle godine zabranile su borbe bikova. No, industrija borbi bikova i dalje vjeruje da ima šanse da promijeni mišljenje zvaničnika i vrati i iduće godine borbe u Kataloniju, jedini region u Španiji koji je, osim Kanarskih ostrva, zabranio ovaj sport. Izbori u Španiji, zakazani za 20. novembar mogli bi igrati ulogu u sudbini borbi bikova u regionu.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da će Narodna partija pobijediti i tako okončati osmogodišnju vladavinu socijalista, a lideri Narodne partije mogli bi da pritisnu katalonske političare da ponovo uvedu borbe bikova u zamjenu za finansijsku podršku centralne vlade.

Vlasti u Barceloni godinama nastoji da privoli zvanični Madrid da odobri veću autonomiju Kataloniji i prava na posebnu kulturu i jezik. Zabrana borbi bikova u Kataloniji simbolizuje želju tamošnjih političara da se odvoje od Madrida i njegove tradicije. Mnogi Katalonci smatraju da im Madrid nameće svoju kulturu, jezik, pa samim tim i borbe bikova.

Borbe, međutim, jesu katalonska tradicija. Riječ je o "korebusu", borbi u kojoj bik bude povrgnut velikoj borbi i naporu, ali ne bude ubijen. Širom Španije protesti zbog borbi su uobičajeni. Protivnici koride smatraju da ovakvoj vrsti tradicije nije mjesto u savremenom svijetu i da je zlostavljanje životinja neprihvatljivo.