Svijet
0

Danas počinje sa radom Vijeće UN-a za ljudska prava

FENA
U Ženevi počinje s radom Vijeća Ujedinjenih naroda za ljudska prava, koje zamjenjuje Komisiju svjetske organizacije za ljudska prava. Mnogi se nadaju da će Vijeće UN-a za ljudska prava biti efikasnije i u moralnom smislu kredibilnije.

U sada već ugasloj Komisiji za ljudska prava bili su svojevremeno i predstavnici Sudana, Kube i Zimbabvea, zemalja u kojima se već desetljećima sistematski krše ljudska prava. Vijeće ima 47 članova. Ako u nekoj od tih zemalja članica dođe do ozbiljnih i sistematskih kršenja ljudska prava, članstvo se može suspendirati – što nije bio slučaj kod prethodnog tijela koje se bavilo ovom problematikom.

Povjerenica svjetske organizacije za ljudska prava Louise Arbour kaže da će se Vijeće baviti situacijom u svim državama članicama. Prvo će se analizirati situacija u svakoj od država članica Vijeća. "Očekuje se da članice poštuju odluke Vijeća. Mislim da je je riječ o velikom postignuću. Odluke Vijeća prvenstveno su odgovornost za same članice, a tek potom za druge zemlje".

Louise Arbour, inače bivša tužiteljica međunarodnog Tribunala za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji, očekuje da će se svake godine proučiti situacija u barem 60 država. Kako svjetska organizacija ima 191 članicu, to znači da će ljudska prava u konkretnoj državi biti analizirana svake tri godine.

Dužnosnik organizacije Human Rights Watch Reed Brody kaže da u budućnosti niti jedna država neće izbjeći međunarodni nadzor nad poštivanjem ljudskih prava. "Najbolje je to što će u novooformljenom Vijeću za ljudska prava postojati za sve važeći postupak monitoringa. Analizirat će se stanje u svim zemljama, od Maldiva pa do Sjedinjenih Država".

To znači da će svaka država morati saslušati kritike, te na njih odgovoriti. Sjedinjene Države glasale su protiv osnivanja ovog tijela. Također, Sjedinjene Države nisu željele postati članicom ovog tijela, tvrdeći da je članstvo i sada previše otvoreno za vlade koje krše ljudska prava, javiop je Glas Amerike.

Mark Lagon, zamjenik američke državne tajnice odgovoran za suradnju s međunarodnim organizacijama, kaže da će Washington pratiti i pomagati rad Vijeća za ljudska prava. "Sjedinjene su Države iskazale svoju skepsu glede Vijeća za ljudska prava. No, bile su vrlo oprezne u svom djelovanju, ne želeći ometati njegov rad. Sjedinjene Države nisu u ratu s ovim tijelom. Nadamo se da će Vijeće biti uspješno, iako se pribojavamo da je riječ o malo drugačije zamaskiranoj Komisiji, koja je bila diskreditirana".

Reed Brody iz Human Rights Watcha kaže da je 'teško zamisliti ovakvo tijelo ako u njemu ne sjedi predstavnik Sjedinjenih Država'.