Svijet
0

Danas parlamentarni izbori u Venecueli

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Venecueli se danas održavaju parlamentarni izbori na kojima će učestvovati i opozicija koja je bojkotovala glasanje održano 2005. godine, ukazujući na neregularnosti u režiji vlasti ljevičarskog lidera Huga Chaveza.

Pravo glasa ima oko 18 miliona građana koji će od 300 kandidata izabrati 165 poslanika nacionalne skupštine, javljaju agencije.

Najviše šansi za pobjedu ima Chavezova Ujedinjena socijalistička stranka Venecuele (PSUV) koja želi da osigura dvotrećinsku većinu, što bi njenom lideru omogućilo da, bez većih prepreka, nastavi mijenjanje zakona u cilju učvršćenja specifičnog modela socijalističke države.

U PSUV smatraju da bi trijumf na današnjem glasanju bio garancija i da će Chavez 2012. biti reizabran na funkciji šefa države, koju je osvojio prije 11 godina, od kada je Venecuela veliki kritičar Zapada, prije svega SAD.

Desetak opozicionih stranaka, okupljenih u Sto demokratskog jedinstva, izlazi na megdan Chavezu s uvjerenjem da je narodu dosta njegovog komunizma po ugledu na Kubu.

"Oni su predstavnici imperije Jenkija", kaže Chavez za svoje rivale i najavljuje pobjedu koja će donijeti dobro svima u Venecueli.

Ankete provladinog institut GIS ukazuju da će socijalisti osvojiti oko 55 posto glasova, što će im, po proporcionalnom izbornom sistemu, donijeti željnih 110 mandata, odnosno dvotrećinsku većinu.

U opoziciji bi, čini se, bili zadovoljni i kad bi socijalistima onemogućili tako ubjedljivu pobjedu.

Tokom dosadašnje vladavine, 56-godišnji Chavez se, osim socijalističkim reformama, zdušno bavio i razbijanjem opozicije, lijepeći joj stalno etiketu petokolonaša.

Venecuela, čiji je glavni izvor bogatstva nafta, lani je imala pad društvenog bruto proizvoda od oko tri odsto i inflaciju od skoro 25 procenata. Procjene su da zemlja ni ove godine neće izaći iz recesije.

Sa Zapada, sve češće, dolaze tvrdnje da je u Venecueli sve više nasilja i bjede, ali Chavez i njegovi sljedbenici to tumače kao medijsku kampanju "kontrarevolucionarnih snaga", prenose agencije.