Vijeće ministara EU
0

Danas odluka o ukidanju viza za građane Srbije, Makedonije i Crne Gore

SRNA
Vijeće ministara EU trebalo bi danas da donese odluku o ukidanju viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije, počev od 19. decembra.

Ova odluka odnosiće se na građane Srbije, osim žitelja s prebivalištem na Kosovu, kao i Crne Gore i Makedonije, koji imaju biometrijske pasoše, a koji će u turističke ili slične svrhe moći bez viza da borave u zemaljama "šengenskog prostora" EU najduže tri mjeseca, tokom svakih pola godine.

Državljani Srbije, Crne Gore i Makedonije biće izuzeti od obaveze vađenja viza, ali neće imati prava na rad u zemljama EU.

Vijeće ministara EU bi u današnjoj odluci trebalo da pozove Evropsku komisiju da što je prije moguće predloži ukidanje viza za građane BiH i Albanije od 1. jula 2010. godine, a što je navedeno i u Deklaraciji usvojenoj 12. novembra u Evropskom parlamentu.

Predsjednik Srbije Boris Tadić boraviće danas u Briselu, gdje će razgovarati sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Javijerom Solanom, komesarom EU za proširenje Ollijem Rehnom, predsjednikom Evropskog parlamenta Jiržijem Buzekom i ministrom unutrašnjih poslova Švedske Tobiasom Bilstromom, čija zemlja predsjedava EU.